Седам деценија од Невесињског устанка

С. К.
Седам деценија од Невесињског устанка

НЕВЕСИЊЕ - У селу Доњи Дрежањ код Невесиња у петак је обиљежена 70. годишњица Невесињског устанка 3. јуна 1941. године.

У помен жртвама које су пале током првог оружаног отпора окупаторско-усташким јединицама у Другом свјетском рату на Спомен-обиљежје и у дрежањском Партизанском гробљу цвијеће су положили представници општинске власти, СУБНОР-а, Општинске борачке организације и мјештани.

Иако је у историји остало записано да је Дан устанка против фашизма у БиХ 27. јул 1941. године, мјештани малог невесињског села Дрежањ су још 3. јуна први смогли храбрости да пруже отпор окупаторској сили.

Предсједник МЗ Дрежањ Драган Ивковић отворио је скуп у духу оживљавања чувене невесињске слободарске традиције, подсјећајући на дан устанка у јуну.

- Док је потчињена Европа била под фашистичком чизмом, овдје се десио први оружани отпор окупаторској сили. О овоме догађају постоје многа документа, као и живи свједоци који присуствују овом скупу - рекао је Ивковић. 

Миле Ивковић, РВИ из Другог свјетског рата и резервни мајор ЈНA, као предсједник невесињског СУБНОР-а, говорио је о невиђеним страхотама којима је свједочио тих дана.

- Дан раније усташе су направиле покољ у селу Удрежње и имали смо сазнање да ће 3. јуна кренути на Дрежањ. Нисмо чекали судбину него смо се организовали и пружили отпор. Требало је снаге и храбрости да се једно мало село супротстави окупаторској сили. Нажалост, три жене и једно дијете нису успјели да побјегну од усташке каме - прича Ивковић.

Убијене породице

Дрежањ је у Другом свјетском рату био чувено антифашистичко упориште и стално је био трн у оку окупатору. У овом селу 30 породица остало је без два или више чланова, а 32 борца су погинула у Народноослободилачкој борби.

- На Видовдан 1943. године злочиначка њемачка експедиција, уз помоћ домаћих издајника, убила је 37 мјештана, а село је спаљено и опљачкано. У једном дану убијени су 31 Ивковић, петоро Вујовића и један Унковић - сјећа се Миле Ивковић, којем су убијени отац, мајка и брат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана