Природно и здраво: Сајам старих сорти, традиционалних производа и старих заната сутра у Челинцу

ГС
Природно и здраво: Сајам старих сорти, традиционалних производа и старих заната сутра у Челинцу

ЧЕЛИНАЦ- На градском шеталишту у Челинцу сутра (недјеља, 9. октобар) биће приређена манифестација „Сајам старих сорти, домаћих и био производа, природне козметике и старих заната“.

Манифестација се у Челинцу одржава трећу годину заредом, а организатори  -„Наше сјеме“, општинa Челинац и Центар за спорт и културу и ове године најављују добру понуду на сајму, те богат културни програм.

Сајам ће за посјетиоце бити отворен од 15 до 21 час, а забавни програм почеће у 17,30 часова.

Циљ Сајма је да подржи домаћу производњу тако што ће омогућити провјереним домаћим произвођачима директан контакт са купцима.

Псјетиоце ће, између осталог, моћи да купе старе сорте парадајза, граха, паприка и других биљака узгојених на природан начин, природни мед, производе од козјег млијека, природне сокове.., 

Ове године на сајму ће се представити 18 понуђача из цијеле БиХ.

Између осталих, на сајму ће се представити: Бибина Баштица и Имортеле Козметика из Бањалуке са понудом здраве зимнице и природне козметике, Кућна радиност Копча из Бањалуке са ручно рађеним опанцима, народном ношњом и домаћом зимницом, ПКУД Миличино Огњиште са понудом приглавака и других одјевних предмета од природних материјала наших вриједних домаћица, грнчарија Злакуса са првокласном понудом глиненог посуђа, Кап по Кап из Лакташа са понудом здравих прехрамбених производа из узгоја као и из дивљине, природни сокови без шећера и конзерванса домаћинства Топић из Шипова, Фарма коза Пејић из Теслића са понудом производа од козјег млијека, познати сосови старих и ријетких сорти љутих папричица Чили Попс из Бањалуке, природни крем Чокомед пчелињака Рајчевић из Козарске Дубице, пчелињи производи домаћинства Кљајић из Дервенте, зимнице и друге прерађевине домаћих производа породице Џомбић из Челинца, свјеже поврће, природни сокови, салате и пекмези домаћинства Дувњак са Купреса, природна вина, ракије, ликери и здрави колачи домаћинства Вученовић из Лакташа, производи од тартуфа домаћинства Вуковић из Крупе на Врбасу, разноврсни природни производи домаћинстава Носић и Бандур из Љубушког уз специјалну и ограничену понуду старих сорти пилића, брашна старих сорти житарица пољопривредне задруге Клековача из Петровца, те домаћи ликери, чајеви и љеко-масти домаћинства Маглов из Челинца. Поред наведених, Наше сјеме ће представити своју понуду сјемена старих и ријетких сорти поврћа, цвијећа и љекобиља, као и литературу из области сјеменарства, кулинарства и природног баштованства.

На сајму ће се одржати и размјена сјемена старих сорти, као и ликовна радионица.  Улаз је бесплатан.

Руководилац „Нашег сјемена“ Војин Копуз каже да на сајму окупљају искључиво излагаче чији су производи без икаквих хемијских додатака, провјерени, здрави и сигурни.

- Прошле и претпрошле  године смо имали негдје по пет или шест излагача, а ове године имамо их већ 18. Све више људи се јавља. Мотив за покретање оваквог сајма био је да представимо ове произвођаче и упознамо грађане са њиховим производима, али и да пољопривредници виде које старе сорте сјемена имамо и да их могу набавити – истакао је Копуз.

Додаје да је ријеч о породичном сајму, те да сви који желе могу да дођу и ако ништа друго, недјељно поподне проведу на шеталишту у приjатној атмосфери.

Удружење и „Вибер“ заједница

Војин Копуз напомиње да су удружење које се бави прикупљањем старих сорти сјемена покренули 2013. године.

-Двије године касније почели смо активније да радимо на прикупљању наших старих сорти којих, нажалост, више нема на тржишту, да их умножавамо и омогућимо  да буду доступне и пољопривредницима – каже Копуз.

Прије четири године удружење је напрвило и „Вибер“ заједницу “Тражим – Нудим природне и традиционалне производе” са циљем окупљања и повезивања произвођача и потрошача природних и традиционалних производа са подручја БиХ.  Данас у заједници има око 400 чланова, са око 50-ак понуђача, одностно природних и традиционалних производа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана