Руска забрана однијела воћарима осам милиона

Маријана Миљић
Руска забрана однијела воћарима осам милиона

Бањалука - Воћари у Српској су за три мјесеца ове године оштећени за више од осам милиона марака усљед забране извоза јабука у Русију.

Према подацима Привредне коморе РС, воћари су у прва три мјесеца 2018. године на тржиште Русије пласирали јабуке вриједне 6,7 милиона марака. То је смањење за 8,10 милиона марака или за 54,7 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Русија је крајем јануара ове године забранила увоз јабуке из БиХ јер је бијељинско предузеће “Фрукт компани” под кринком домаћих пласирало ово воће увезено из Пољске. На сумњивој пошиљци јабука у Русију било је наведено да је произвођач Неџад Мујчиновић из Градачца, док је фитосанитарни сертификат за извоз издала инспекција у Брчком. Контролом у Русији на пошиљци је пронађена и етикета на којој је наведено да је воће у БиХ претходно стигло из Пољске и да није ријеч о домаћим јабукама.

Воћари наводе да је забрана извоза јабука у Русију већ у првим мјесецима узроковала несагледиву штету.

- Због забране се у хладњачама и даље налазе велике количине јабука. Поједине хладњаче су пуне и нису отворене јер су намјенски јабуке те класе и врсте чуване за тржиште Русије. Такав начин чувања јабуке додатно кошта произвођаче јер морају сваки мјесец да издвајају новац за складиштење у хладњачама. Страхујемо и да би те количине јабука могле да пропадну јер ускоро нам стиже нова берба, а још имамо залихе прошлогодишњих - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Воћари из институција надлежних за извоз имају обећање да би руска забрана могла бити укинута у августу.

- То би био спас за нас. Могли бисмо да извеземо и залихе које имамо, а и нову бербу - рекао је Дојчиновић.

Са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт. Он је прије мјесец најавио да преговори у вези с укидањем забране извоза јавука иду у добром правцу. Тада је најавио да ће представници Русије, прије коначног укидања забране, доћи у БиХ и увјерити се шта је урађено како би било гарантовано да на руско тржиште стижу само домаће јабуке.

Статистика показује да је смањен и увоз јабука из Русије у Српску. Он је пао са прошлогодишњих 8,2 милиона на 4,7 милиона марака у овој години, односно за 3,5 милиона КМ или за 42,7 одсто.

Као главни разлог за смањење увоза из Русије Дојчиновић наводи засићеност тржишта РС домаћим јабукама.

  • Имамо сада више воћа него што нам је потребно. Сада можемо да задовољимо и потребе нашег тржишта. Нема потребе за увозом - навео је Дојчиновић и изразио забринутост да би увоз могао да крене узлазном путањом, што би довело до уништавања домаћих залиха јабуке.

Извоз хране пада, увоз расте

Према подацима Завода за статистику РС, обим размјене Српске с иностранством за три мјесеца ове године у сектору хране, пића и дувана пао је за 10,2 милиона на 245 милиона КМ. Извоз је смањен са 79,7 милиона на 65,5 милиона КМ, док је увоз повећан са прошлогодишњих 175,5 милиона на 179,5 милиона марака у три мјесеца ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана