Ро­ђен­дан­ска жеља Сун­чи­цe Иван­ко­вић да угле­да сун­це

Ми­ли­ја­на Ла­ти­но­вић
Ро­ђен­дан­ска жеља Сун­чи­цe Иван­ко­вић да угле­да сун­це

Бањалу­ка - Здрав чо­вјек има хиљаду жеља, бо­лес­тан са­мо ону да оз­дра­ви, а дје­вој­чи­ца из Бањалу­ке Сун­чи­ца Иван­ко­вић за свој шес­ти ро­ђен­дан, ко­ји ће про­сла­ви­ти 29. ја­ну­ара, же­ли са­мо да угле­да сун­це.

Ро­ђе­на је 2012. го­ди­не у Ли­вну, гдје јој је убрзо от­кри­ве­на цис­та на моз­гу ко­ја при­тиш­ће хи­по­фи­зу и очни жи­вац, због че­га ова хра­бра дје­вој­чи­ца не ви­ди.

Иако је љекар ко­ји је во­дио тру­дно­ћу њене мај­ке Ми­ли­це у Дрва­ру, ода­кле је ро­дом, су­ге­ри­сао да се оба­ви по­род цар­ским ре­зом, Сун­чи­ца је ро­ђе­на при­ро­дним пу­тем и то, ка­ко ка­же Ми­ли­ца, мје­сец по­сли­је тер­ми­на. 

- Сун­чи­ца ви­ди све­га де­сет од­сто, ра­зли­ку­је са­мо дан и ноћ, евен­ту­ал­но не­ке ве­ли­ке пре­дме­те. Све ове го­ди­не ишли смо од кли­ни­ке до кли­ни­ке, од љека­ра до љека­ра, али ли­јек ни­смо про­на­шли - ис­при­ча­ла је Ми­ли­ца, са­мо­хра­на мај­ка, ко­јој осми­јех и загрљај њене дје­вој­чи­це да­ју сна­гу да се бо­ри и не одус­та­је у по­тра­зи за ли­је­ком.

На­ду за оз­дрављење про­на­шли су на рус­кој кли­ни­ци "Све­рус­ки цен­тар за очну и плас­ти­чну хи­рур­ги­ју", гдје су увје­ре­ни да Сун­чи­цу мо­гу ли­је­чи­ти са­вре­ме­ном "ало­плант" ме­то­дом, ко­ју су ра­зви­ли и уса­врша­ва­ју већ три де­це­ни­је. Овом ме­то­дом рус­ки љека­ри по­ку­ша­ће да укло­не цис­ту и ре­ге­не­ри­шу очни жи­вац ка­ко би Сун­чи­ца на­по­кон про­гле­да­ла.

- Кра­јем про­шле го­ди­не по­сла­ла сам све на­ла­зе мо­је кћер­ке у ову кли­ни­ку и од њих смо до­би­ли по­зи­ти­ван од­го­вор. За­ка­за­ли су јој опе­ра­ци­ју за 25. фе­бру­ар ове го­ди­не. На­ду ми ули­ва то што сам ви­дје­ла да су мно­ги са ис­тим про­бле­мом изли­је­че­ни на овој рус­кој кли­ни­ци. Вје­ру­јем да ће ови врхун­ски љека­ри по­мо­ћи и мо­јој дје­вој­чи­ци - ис­при­ча­ла је Ми­ли­ца и до­да­ла да је за ли­је­чење у овој кли­ни­ци по­тре­бно око 20.000 ма­ра­ка.

До 25. ја­ну­ара ове го­ди­не Ми­ли­ца би тре­ба­ло да на ра­чун кли­ни­ке упла­ти 2.200 евра ка­ко би уоп­ште њена кћер­ка оти­шла на ли­је­чење, а пре­ос­та­ли износ пла­ти­ће по за­вршет­ку опе­ра­ци­је. С об­зи­ром на то да су њих дви­је под­ста­на­ри у Бањалу­ци и жи­ве од Ми­ли­чи­не пла­те ко­ја ни­је до­вољна ни за осно­вне жи­во­тне по­тре­бе, по­кре­ну­та је ху­ма­ни­тар­на акци­ја "Да и Сун­чи­ца угле­да сун­це". Сви ко­ји же­ле да по­мо­гну Сун­чи­ци да оз­дра­ви и има дје­тињство испуњено игром и осми­је­си­ма но­вац мо­гу упла­ти­ти на име Ми­ли­ца Иван­ко­вић, ра­чун у НЛБ бан­ци број: 562099-813-514-6636. За упла­те у де­ви­за­ма ИБАН: БА395620998144053661 на име Ми­ли­ца Иван­ко­вић, ули­ца Бран­ка По­по­ви­ћа бр. 41Д, 78.000 Бањалу­ка.

Ху­ма­ни­тар­ни број

Ми­ли­ца је ис­при­ча­ла да оче­ку­ју ус­ко­ро и ху­ма­ни­тар­ни број за по­зи­ве ка­ко би се што при­је са­ку­пио по­тре­бан износ за ли­је­чење њене кћер­ке.

- Од 1. фе­бру­ара би­ће отво­рен "м:тел" ху­ма­ни­тар­ни број за по­моћ Сун­чи­ци - ре­кла је Ми­ли­ца и до­да­ла да ће дос­та­ви­ти по­тре­бне до­ку­мен­те и Фон­ду здрав­стве­ног оси­гу­рања РС ка­ко би и од њих до­би­ла не­оп­хо­дну по­моћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана