Регион немоћан у борби против болести стоке

Милијана Латиновић
Регион немоћан у борби против болести стоке

Београд - Ветеринарске службе у региону не могу да ставе болест стоке квргава кожа под контролу постојећим мјерама, рекао је на јучерашњем састанку у Београду представник УН Агенције за храну и пољопривреду (ФАО) Андриј Росталниј.

Састанак, којем је присуствовала мања група ветеринарских експерата, одржан је с циљем заустављања даљег ширења обољења у региону. Росталниј, који је и руководилац за узгој и здравље животиња, истакао је да од када је болест квргаве коже стигла у Грчку крајем 2015, а затим у Бугарску и Македонију почетком ове године, обољење се шири алармантним темпом. Током посљедњих неколико седмица погођене су Србија, Албанија и Црна Гора.

- Размотрићемо пренос болести са научног аспекта, укључујући све путеве њеног преноса - вирус у месу и млијеку, могућност ширења заразе - рекао је Росталниј.

Он је нагласио да је вјероватноћа од избијања болести у земљама које још нису погођене врло висока, посебно у сусједним земљама и трговинским партнерима, као што су Румунија, Мађарска и БиХ. Из Канцеларије за ветеринарство БиХ су кратко рекли да ће више информација имати када им буду достављени закључци састанка у Београду.

Сточари широм РС страхују од оболијевања стоке и апелују на све надлежне да предузму оштрије мјере и заштите стоку која је већини једини извор прихода.

- Ветеринарске службе морају да заштите стоку и да се настави са забраном промета стоке, меса и млијека. Тада ћемо бити заштићени - каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац и додаје да ветеринари редовно обилазе фарме, прегледају стоку, али да страх ипак не јењава.

Предсједник Удружења "Села Семберије" Саво Бакајлић истиче да се сточари највише боје нелегалног увоза стоке.

- Осим увоза, страх међу сточарима сију и комарци и други инсекти које је тешко сузбити, а ми смо ту на граници са Србијом у којој је болест присутна и врло лако могу да пренесу вирус код нас - казао је Бакајлић и додао да надлежне службе ових дана уништавају комарце.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да до сада у Српској није пријављен ниједан случај говеда обољелих од ове болести.

- Шансе постоје, првенствено јер су преносиоци болести комарци, муве и крпељи. Како се болест појавила у Србији и Црној Гори, готово је немогуће искључити могућност да ће доћи и у РС. Посебно због тога што су преносиоци инсекти, а болест се може пренијети и вјетром или возилима - рекли су у министарству.

Нодуларни дерматитис или квргава кожа је болест која се јавља код говеда у виду чворића који се послије неколико дана претварају у красте или ране на кожи. Животиња која оболи од ове болести је исцрпљена, те одбија да једе и слаби.

Србија

На територији Србије, закључно са 19. јуном, 22 општине су проглашене зараженим подручјем. На 165 газдинстава је потврђено присуство обољелих животиња, а њих 619 је на хуман начин лишено живота, док је шест животиња угинуло од ове болести.

Обољела стока у

Грчкој,

Македонији,

Бугарској,

Србији,

Албанији и

Црној Гори

Препоруке Министарства пољопривреде:

дезинфекција

дезинсекција

спречавање контакта говеда са другим стадима

избјегавање извођења говеда на пашњаке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана