Ратковац без дозволе гради на туђој земљи

Крстина Ћирковић
Ратковац без дозволе гради на туђој земљи

Сребреница - AД "Губер" без дозволе гради објекат на земљишту које је, према концесионом уговору, додијељено мојој фирми, а посљедице незаконитог дјеловања трпјеће општина Сребреница, која није ставила ван снаге рјешење о дозвољеној градњи објеката на спорном земљишту.

Ово је "Гласу Српске" потврдио власник сребреничке фирме "Aргентум 09" Милорад Мотика.

- Према уговору о концесији за коришћење љековите воде Црног Губера, који смо у јулу потписали са Министарством индустрије, енергетике и развоја Републике Српске, требало је да уђемо у посјед 1. децембра, али нам је то онемогућено. Зато смо принуђени да тужимо сребреничку општину, на чији ће терет ићи сви трошкови који настану због неодговорног понашања надлежних у локалној управи - рекао је Мотика.

Додао је да је о свему упознао в. д. начелника општине Ћамила Дураковића.

- Општина је добила уговор о концесији и обавјештење од Републичке геодетске управе о преносу земљишта на "Aргентум 09" и ни по коју цијену нећемо одустати од експлоатационог права које смо добили и свега што из тога проистиче - истакао је Мотика, напомињући да AД "Бања Губер" и поред тога наставља да гради објекте на том земљишту.

- Блокираћемо рачун општине, а наша потраживања премашиће годишњи буyет. О томе би требало да размишљају они који не поштују законске прописе - закључио је Мотика.

Начелник општинског Одјељења за привреду Весна Кочевић потврдила је нашем листу да је општина добила уговор о концесији, те истакла да она не зна зашто "Aргентум 09" још није уведен у посјед.

- Општини је веома важно да почне реализација тог уговора због отварања нових радних мјеста, прихода по основу концесије и пореза, те укупног развоја ове заједнице - оцијенила је Кочевићева.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић упозорио је да пријети потпуна блокада буyета ако "Aргентум 09" тужи општину за добит по концесионом уговору.

- Мјесечна потраживања од сребреничке општине по том основу била би у износу нашег годишњег буyета. Радојица Ратковац "има у шаху" Дураковића, јер он не жели да спроведе одлуке надлежних министарстава у Влади РС и незаконито штити Ратковца, што је још једна потврда да му је он помогао на посљедњим изборима у трци за начелника - тврди Павловић.

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) поднијела је раније кривичну пријаву против Ратковца, који је 2008. године купио сребреничку бању, а којег је оптужила да је на основу земљишно-књижног извода, "који је добио на превару", добио од надлежних служби општине Сребреница грађевинску дозволу за изградњу четири туристичка објекта.

На терет му се ставља да је преваром, у подручној јединици РУГИПП у Сребреници, успио да друштвену својину укњижи као власништво AД "Губер".

"Глас Српске" јуче није успио да ступи у контакт са Дураковићем, јер је био недоступан.

Ратковац

Радојица Ратковац тврди да је закон на страни овог акционарског друштва и негира да је дозволу за изградњу туристичких објеката прибавио преварама.

- AД "Губер" је власник земљишта, које је било предмет концесије. Ми смо више пута добили судске пресуде у вези с тим, а  у складу са законом - тврди Ратковац, који је рекао да се "на сваки начин" покушава онемогућити изградња туристичког комплекса у зони некадашњег бањског љечилишта у Сребреници.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана