Ратари сигурније улазе у сјетву

Анита Јанковић-Речевић
Ратари сигурније улазе у сјетву

Бањалука - Пољопривредници у Српској у прољетну сјетву улазе знатно сигурнији јер су им исплаћени сви подстицаји за 2017. годину, а на њихове рачуне само од јануара до почетка марта ове године уплаћено је 20,4 милиона марака прошлогодишњих субвенција.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наводе да су почетком овог мјесеца исплаћени сви подстицаји за 2017, што је најраније у посљедњих неколико година, истичући да ће у наредном периоду почети исплата овогодишњих подстицаја. Додали су да је Влада РС прва у региону исплатила све лањске обавезе према ратарима.

- У овом тренутку немамо дуговања према пољопривредницима. Наша намјера је била да интензивном исплатом подстицаја пред прољетну сјетву, која већ креће, дамо подршку ратарима и на тај начин им помогнемо у припремама нове сјетвене сезоне - рекли су у министарству.

Додали су да је Српска била прва у региону и када је требало помоћи произвођачима у санирању посљедица поплава из 2014. године као и других елементарних непогода.

Подсјетили су да су Влада и ресорно министарство пољопривредницима помогли и лани пред јесењу сјетву са додатних пет милиона КМ како би им олакшали радове и дјелимично санирали посљедице прошлогодишње суше.

- Осим тих пет милиона, обезбијеђено је додатних пет милиона КМ који ће бити подијељени путем јавног конкурса за набавку опреме за наводњавање, што је био један од главних захтјева пољопривредника. Пријаве се тренутно обрађују - рекли су у Министарству пољопривреде.

Истичу да пољопривредници у ФБиХ не могу бити задовољни јер им федерална Влада дугује 11,5 милиона КМ за подстицаје из трећег квартала прошле године. Удружење пољопривредника ФБиХ због тога је прошле седмице затражило хитну сједницу Владе овог ентитета и деблокаду исплате подстицаја. Међутим, министри још нису засједали.

- Имамо обећање да ће Влада засједати у понедјељак и да ће новац бити исплаћен идуће седмице, али не верујем ништа док не видим те паре. Припреме за прољетну сјетву су у пуном јеку и тај новац нам је пријеко потребан, поготово јер у ФБиХ нема регресираног горива које би нам олакшало рад - рекао је предсједник овог удружења Неџад Бићо.

Федерална Влада од својих претходника затекла је дуг од 50 милиона КМ за подстицаје пољопривредницима, а који је у међувремену смањен. Међутим, остао је знатан дио дуга који, према посљедњим информацијама, износи више од 20 милиона КМ, а највећим дијелом се односи на дугове из 2014. године.

Правилник и нафта

У Министарству пољопривреде истичу да очекују да ће Правилник о подстицајима за ову годину бити објављен до краја марта, након чега ће услиједити подјела регресираног горива за прољетне и јесење радове.

- Већ је расписан јавни позив за дистрибутере горива и ова мјера, коју има само Српска и за коју се годишње издваја седам милиона КМ, значи да ће пољопривредници моћи да купе регресирани дизел по цијени мањој од малопродајне за 0,60 КМ по литру. Максимална количина по ратару је 100 литара по хектару - истакли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана