Радио у Русији као роб, остао без зарађених 4.500 евра

К. Ћ.
Радио у Русији као роб, остао без зарађених 4.500 евра

Братунац - Славиша Шувајло из Братунца напустио је прошле седмице градилиште у Бородину код Москве јер за четири мјесеца тешког физичког рада није добио ни евра од зарађених 4.500 евра.

Он каже да није једини који је преварен у Русији, али да остали радници који се налазе на поменутом градилишту не могу да се врате.

- Био сам у групи од тридесетак људи чији је одлазак организовао предузимач Зоран Смиљанић из Љубовије. Када смо 17. децембра стигли на прво градилиште у Богородском, узео нам је пасоше да би, наводно, пријавио наш боравак у Русији - испричао је Шувајло.

Он тврди да ниједан радник није пријављен и да се обратио медијима како би упознао јавност са бахатошћу предузимача и покушао да спаси људе који су остали у Русији.

- Они су у великој невољи јер немају лична документа, нити новац за карту. Радили смо по 12 сати дневно по изузетно хладном времену, уз оскудне оброке и смјештај у неусловним лименим контејнерима. Смиљанић је обећавао да ће нам 5. фебруара исплатити сав новац који смо до тада зарадили, али је тај рок стално продужавао - тврди Шувајло.

Када је схватио да је преварен, одлучио је да се по сваку цијену извуче из тог пакла.

- Знао сам да без дозволе за рад могу завршити у затвору. Зато сам одлучио да бјежим из тог пакла. Био сам принуђен да се физички обрачунам да бих добио пасош и карту до Београда - каже Шувајло истичући да му то није био први одлазак на рад у Русију и да је вјеровао да ће као искусан машинац и тесар успјети да заради новац за петочлану породицу и школовање троје дјеце.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана