Радијатори топли и послије 1. маја

Милијана Латиновић
Радијатори топли и послије 1. маја

Бањалука - Снијег и ниске температуре ваздуха поново су "загријали" радијаторе у већини домова широм РС, а у топланама биљеже једну од најдужих гријних сезона.

Топли радијатори обрадовали су становнике РС, јер ће предстојеће васкршње празнике моћи да проведу у топлим становима.

Директор бијељинске "Топлане" Радомир Марјановић рекао је да су сезону гријања продужили за 10 дана, што неће бити наплаћено корисницима. Иако је сезона званично завршена 15. априла, током хладних дана од 21. априла настављено је гријање које ће трајати до 2. маја.

- Имамо довољно енергената и обавезу према корисницима до почетка маја, а уколико се и након тога настави потреба за продужењем сезоне, то ће морати бити фактурисано корисницима - рекао је Марјановић и додао да корисници дугују око 460.000 КМ.

Радијатори су топли и у Градишци, а руководилац "Топлане" у овој општини Бранко Усорац каже да се продужење сезоне гријања неће одразити на новчанике грађана.

- Гријаћемо сигурно до понедјељка, а онда у зависности од временске прогнозе наставићемо ако буде потребно. Продужетак сезоне неће утицати на цијену - рекао је Усорац.

Он је додао да је наплативост лани била око 80 одсто.

Од хладних станова не треба да страхују ни Приједорчани, јер директор Топлане у овом граду Љиљана Деспотовић каже да ће и у првој седмици маја бити топли радијатори.

- Продужетак сезоне неће утицати на цијену, а с обзиром на то да смо прешли на биомасу, значајно смо смањили трошкове, тако да енергента има довољно - рекла је она.

Снијег у априлу упалио је радијаторе и у Зворнику. У предузећу "Зворник стан" подсјећају да је законска обавеза да топлане буду у приправности до 1. маја, те да наставе гријање ако су температуре ниже од 12 степени Целзијуса. Зворничани такође могу да одахну јер гријање након 15. априла неће бити наплаћивано.

И становници Бањалуке ће имати топле радијаторе.

- Одлуком о општим условима за испоруку топлотне енергије назначено је да гријна сезона послије 15. априла може трајати до 1. маја, али не и послије тога, када почиње редовни годишњи ремонт - кажу у бањалучкој "Топлани".

Директор "Топлане" у Добоју Здравко Петровић рекао је да су гријну сезону завршили 15. априла.

- Планирали смо ове године значајнији ремонт, а с обзиром на то да користимо угаљ као енергент, у техничком смислу нисмо били у могућности да продужимо сезону - рекао је Петровић и додао да је гријање током сезоне било изузетно добро, а наплативост око 70 одсто.

Прогноза

Дежурни метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС Милица Ђорђевић истиче да ће сутра у РС вријеме бити углавном сунчано, а температура угодна, док ће у недјељу у већини крајева бити кишовито.

- У ноћи са недјеље на понедјељак очекујемо обилне падавине, а у понедјељак у већини крајева температуру од осам до 12 степени. Престанак падавина и више температуре очекујемо тек од сриједе - рекла је Ђорђевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана