Радијатори остају топли

Анита Јанковић
Радијатори остају топли

Бањалука - Хладни талас и ниске температуре ваздуха за ово доба године поново су "загријали" радијаторе широм РС, иако је сезона гријања званично завршена 15. априла, а у топланама истичу да ће гријати све док не отопли.

У већини градских топлана истичу да нису прекидали испоруку топлотне енергије и наводе да ће бити у приправности све до 1. маја.  На хладне станове ових дана се не могу пожалити ни становници Бањалуке.

- Докле год је температура ваздуха нижа од 12 степени Целзијуса, гријаћемо редовно до краја априла, а од 1. маја почињемо са годишњим ремонтом - рекла је портпарол бањалучке "Топлане" Жаклина Мијатовић.

Она је навела да је гријна сезона протекла веома добро.

- Иако је зима била изузетно хладна, успјели смо одржати континуитет у гријању. Било је проблема у набавци мазута, али смо уз помоћ града и Владе Српске набавили потребне количине - рекла је Мијатовићева.

Гријна сезона због таласа хладноће продужена је и у Источном Сарајеву до даљег.

- Енергената имамо довољно и гријаћемо док год буде било потребно. Надамо се да ће то бити још ове седмице и да ће отоплити - каже директор "Топлане" Александар Мирковић.

Навео је да је сезона протекла веома добро, те да су највише проблема имали са наплатом дугова од буџетских корисника.

- Школе, факултети, МУП и друге буџетске установе нам дугују око 250.000 КМ, док је наплативост код грађана 96 одсто, што је добар проценат - рекао је Мирковић.

Топле радијаторе имају и Приједорчани, а директор челиначке топлане Недељко Бабић каже да ће гријање бити испоручивано све док то временске прилике налажу. 

- Цијеле зиме нисмо имали никаквих проблема, а испоручивали смо гријање и на минус 27 степени, тако да је сезона протекла 100 одсто успјешно - рекао је Бабић.

И директор "Градске топлане" у Бијељини Младен Красавац истиче да нису престајали са испоруком гријања корисницима, без обзира на то што би сезона требало да буде завршена.

- Сезона ће бити продужена док не отопли. Упркос честим кваровима на мрежи и проблемима у набавци угља, сезона је протекла уредно - рекао је Красавац, додавши да су им и даље највећи проблем дуговања корисника "тешка" око пола милиона марака.

- Због тога не можемо редовно плаћати добављаче, али важно је да смо успјели сустићи плате и посљедња је исплаћена за фебруар, а сада припремамо исплату за март - рекао је Красавац.

Руководилац у градишкој топлани Бранко Усорац каже да на топле радијаторе становништво ове општине може рачунати и у наредним данима.

- До 1. маја ћемо бити у приправности, али се надамо да већ сљедеће седмице неће бити потребе за гријањем - рекао је он.

Без гријања нису остали ни становници Зворника јер градско предузеће "Зворник-стан" задужено за испоруку топлотне енергије и даље ради пуном паром.

- Нисмо стали са испоруком гријања и тако ће бити све док се временски услови не промијене - каже руководилац топлификације и одржавања у овом предузећу Горан Савић.

Гријање у мају

У топланама истичу да након 1. маја слиједи редовни годишњи ремонт топловодних мрежа и котловница. Подсјећају да су лани имали једну од најдужих гријних сезона, те да се надају да тако неће бити и ове године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана