Просвјетари у улози социјалних радника

Данијела Стоканић
Просвјетари у улози социјалних радника

Бањалука - Незапослени социјални радници и просвјетари у Српској моћи ће убудуће самостално да пружају услуге из области социјалне заштите, те да, између осталог, савјетују и помажу грађанима којима је помоћ потребна.

Осим што је ово добра прилика за незапослене, на овај начин ће, кажу стручњаци, оно што је можда рађено "на црно" сада бити стављено под контролу.

Ријеч је о Правилнику за самостално обављање послова у социјалној заштити, са којим су упознати и центри за социјални рад, који ће моћи да сарађују са лицима која буду самостално дјеловала. Они ће за свој рад одговарати инспекцији и ресорном министарству, које им и даје дозволу за рад.

Помоћник министра у ресору за социјалну, породичну и дјечију заштиту Бранка Сладојевић истакла је да је ово нешто потпуно ново у области социјалне заштите.

- Желимо да социјална заштита представља мјешовити систем у пружању услуга нашим грађанима, то јесте да поред јавних сервиса подршке укључимо и приватни сектор, који такође може допринијети унапређењу социјалне заштите - казала је Сладојевићева.

Додала је да је самостално обављање послова социјалне заштите, од простора, опреме, стручних радника до начина вођења евиденције, јасно дефинисано правилником.

- Право на самостално дјеловање у области социјалне заштите имају незапослени социјални радници и просвјетари, који имају минимално годину искуства. Они који су запослени не могу да се пријаве на самосталну дјелатност и тиме су избјегнуте злоупотребе - казала је Сладојевић.

Додала је да лице које самостално ради не може никога да запосли.

- Основни циљ је подршка у запошљавању, односно самозапошљавању стручних радника из области социјалне заштите који због недостатка радних мјеста немају прилику да обављају послове за које су се квалификовали - објаснила је Сладојевићева.

Додала је да им је, осим запошљавања, и жеља да подстакну развој нових услуга у социјалној заштити и на тај начин је унаприједе. 

Директор градишког Центра за социјални рад Раде Цумбо истакао је да је ово добра замисао Министарства здравља и социјалне заштите РС, али је питање какав ће одјек имати код становника.

- Плашим се да ће мало ко хтјети да плати њихове услуге. Навика наших грађана је да све услуге добијају бесплатно - казао је Цумбо и додао да овај центар за сада има довољно сарадника, због чега им помоћ лица која буду самостално дјеловала неће бити потребна.

Захтјев

Захтјев за самостално обављање дјелатности у социјалној заштити подноси се Министарству здравља и социјалне заштите. Уз њега треба приложити и потребну документацију и посебне потврде или увјерења о компетенцијама за обављање стручних послова у социјалној заштити. Ресорни министар доноси рјешење о обављању самосталне дјелатности и наводи у којем домену и у којој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана