Производња струје изнад плана

Р. Т.
Производња струје изнад плана

Вишеград - Хидроелектрана "Вишеград" требало би без проблема да пребаци овогодишњи план производње, упркос лошим условима у појединим периодима.

- До 24. новембра Хидроелектрана "Вишеград" је произвела 846 гигават-часова електричне енергије, што је 93 одсто годишњег плана. Очекујемо да ће до краја године остварити и ребалансирани план производње од 940 гигават-часова, односно 3,5 одсто изнад основног плана - рекао је јуче директор предузећа "Хидроелектране на Дрини" Миле Лакић на пријему за новинаре уприличеном поводом 26 година постојања Хидроелектране "Вишеград".

Он је нагласио да је Хидроелектрана "Вишеград", и поред лоших услова у неким периодима, произвела највише електричне енергије у конкуренцији три хидроцентрале у РС.

Лакић је нагласио да ће до краја године бити познати извођачи радова на пројекту консолидације терена испод преградне бране вриједном шест милиона марака.

- Захваљујући до сада обављеним радовима успјели смо да процуривање воде испод бране смањимо са 15 на 4,5 кубних метара у секунди, али је примијећено да се због геолошког састава тла постепено повећава процуривање - навео је Лакић.

Он је истакао да је погонска спремност свих постројења у овој години износила 95 одсто и да су у првих десет мјесеци реализовани инвестициони пројекти од 275.000 КМ. Лакић је истакао да су ове године за накнаду за потопљено земљиште акумулацијом хидроелектране издвојили 3,9 милиона марака, а исти износ је уплаћен и за Фонд солидарности за обнову РС у корист поплављених подручја.

- За донације у области здравства, културе, спорта и у хуманитарне сврхе издвојено је 418.000 КМ - рекао је Лакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана