Производни узлет Пољопривредног добра Семберија послије седам година

Анита Јанковић
Производни узлет Пољопривредног добра Семберија послије седам година

Бијељина - Пољопривредно добро "Семберија" прошле године први пут је позитивно пословало након седам година, а томе је допринијела изузетно родна година, повећање производње млијека, улагање у нову механизацију и објекте, те планско смањење броја радника.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је стање у овом пољопривредном добру, чији је већински власник РС и јавни фондови, неупоредиво боље у односу на претходне године.

Позитивном билансу, додају, допринијела су значајна улагања с обзиром на то да је у посљедње двије године изграђен систем за наводњавање, те нови шталски објекат са измузиштем у који је уложено око 3,5 милиона КМ. Набављене су и стеоне јунице, нова механизација, изграђени пластеници, промијењена структура биљне производње.

- Побољшана је укупна ликвидност предузећа, а обавезе по основу кредита се редовно отплаћују. Пореској управи је прошле године уплаћено око 733.000 КМ, што није био случај уназад неколико година и то је значајан показатељ узлазне путање у пословању - кажу у Министарству пољопривреде.

Успјешном пословању допринијела је и родна година.

- Предузеће сада има потраживања од Агенције за аграрна плаћања по основу припадајућих подстицаја у укупном износу од 700.000 КМ - навели су у министарству.

Директор Пољопривредног добра "Семберија" Стеван Трифковић истиче да је предузеће прошле године повећало производњу млијека за 50 одсто. Када се ради о сјеменској производњи засијано је било 300 хектара, што је повећање за око 60 одсто.

- У 2015. години смо произвели милион литара млијека, док смо лани достигли бројку од 1,5 милиона литара, што значи да је дневна производња која је износила 4.800 литара, повећана на око 6.000 литара млијека. План нам је да у овој години премашимо производњу од два милиона литара млијека - рекао је Трифковић и додао да 2016. година за ово добро представља велики успјех.

Истакао је да тренутно имају 340 музних грла и око 210 стеоних јуница, а дугорочни план је да попуне капацитет измузишта од 1.050 грла.

- У октобру прошле године смо увезли 66 високо стеоних јуница сименталске расе монтбилијард из Француске и ово је прва таква набавка у БиХ  - казао је Трифковић.

Додао је да је у предузећу смањен и број радника за око 20, те да сада запошљавају 157 људи.

Посебан значај

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наглашавају да Пољопривредно добро "Семберија" за Владу РС има значај стратешког предузећа из области аграра, јер имају највећи укрупњени земљишни посјед у Српској, те повољне предуслове за значајније повећање прихода.

- Влада Српске је раније одлучила да финансијски подржи предузеће кроз претварање пореског дуга у акције у власништву РС, кроз инвестиције у модернизацију опреме и објеката уз истовремену промјену структуре ратарско-повртарске производње, а све с циљем повећања профитабилности - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана