Прњавор: Надница подиже малишане

Бране Радуловић
Прњавор: Надница подиже малишане

Прњавор - У домаћинству Земира Џинића у прњаворском селу Лишња цијелог дана, али и већим дијелом ноћи одзвањају граја и смијех, али се понекад зачује и плач јер дјеци не могу испунити све жеље.

Млади домаћин стекао је са супругом у размаку од шест година петоро дјеце. Скромно ситуираним супружницима они су богатство, највећа радост и вјера у боље сутра, али од тешке садашњости не могу побјећи.

- Није лако доћи до новца, јер ни супруга, ни ја немамо посао. У сезони пољопривредних и грађевинских радова понешто зарадим радећи на надницу. Скромно је све то, али поштено зарађено. Да имам посао све би било много лакше - каже Џинић који, упркос проблемима, не искључује могућност да њихова четири сина и кћерка добију још бројније друштво.

У још тежим животним условима живи породица Бесиме Дунић из Лишње којој је прије неколико година изгорјела кућа, па су смјештени у импровизованом дому. Изградња нове куће је почела, стигли су до прве етаже и стали, јер немају новца.

- Није нам лако, али се не предајемо. Имамо три сина и двије кћерке. Још су мали, али лијепо напредују. Расту дјеца, а са њима и наша срећа. Али, незапосленост је највећи проблем, па једино стално примање је додатак од 140 КМ - прича Бесима.

Млади супружници са троје и више дјеце за које је недавно био организован пријем у општини кажу да им је најважније здравље дјеце али би разлога за још више задовољства имали када би имали посао.

Санела Продановић из Ружеваца могла би носити назив младе нај-маме. Родила је четири дјечака и двије дјевојчице. Супруг је запослен, али је једна плата мала да им увијек удовоље. У сличној ситуацији су и остале породице са великим потомством у којима сматрају да они и сличне породице морају добити помоћ како би се повећала стопа наталитета.

Прњавор већ годинама дијели судбину већине крајева у РС и има негативан прираштај, јер годишње више људи умре него што буде новорођенчади.

Тест за општинаре

Представници вишечланих породица истичу да је општинска управа на тесту и да ће само уколико буде издвајала више новца за вишечлане младе породице потврдити да им је стало до наталитета.

- Ако се на многим издвајањима из буџета може и наћи оправдање за умањење, помоћ незапосленим супружницима треба повећати. Све друго биће само декларативна подршка од које нико нема користи - поручују родитељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана