Принципова кућа до Видовдана у новом руху

Ведрана Кулага
Принципова кућа до Видовдана у новом руху

Нови Сад - Обнова родне куће Гаврила Принципа у селу Обљај код Босанског Грахова требало би да почне већ почетком идућег мјесеца, а за радове је на донаторској вечери која је одржана у Новом Саду обезбијеђено 30.000 марака.

Донаторско вече је у четвртак увече организовало Удружење грађана "Принцип српски" из Новог Сада. Они вјерују да ће обновљена Принципова родна кућа бити отворена до 28. јуна, када се навршава 100 година од атентата у Сарајеву када је Принцип пуцао на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Предсједник удружења "Принцип српски" Милан Балаћ рекао је "Гласу Српске" да је новац за обнову обезбијеђен и да су се донаторској вечери одазвали бројни новосадски привредници, као и људи чије је поријекло из Грахова и околине.

- Морамо да сачувамо успомену на Гаврила Принципа. Постоје страни и домаћи елементи који нису пријатељски настројени према њему и који настоје да га прогласе скоро терористом. Он је једна историјска личност, јунак српског народа и човек који је променио мапу Европе у то време. Наша обавеза и дужност је да то урадимо - рекао је Балаћ.

Потпредсједник удружења Борко Илић рекао је окупљенима на донаторској вечери да се акција наставља.

- Свједоци смо тога да се све више минимизира улога Принципа и да се у Сарајеву гради спомен-плоча принцу Францу Фердинанду те сматрам да је наша дужност била да радимо на очувању лика и дјела Гаврила Принципа - рекао је Илић.

Принципова кућа у Обљају сравњена је са земљом 1995. године, када је изгорио и музеј са експонатима, а ватра је однијела и оригинални план атентата на аустроугарског престолонасљедника Фердинанда.

Рођаци Гаврила Принципа истичу да је обнова куће усправљање споменика јунаку којег слави не само српски род него и остали који су Аустроугарску сматрали окупатором те да представља постављање камена темељца за будуће нараштаје, који ту треба да нађу своје уточиште.

Такође, за 28. април, на дан Принципове смрти, планиран је парастос њему и његовим родитељима Марији и Петру. Парастос ће бити служен на гробљу Мраморје у Грахову.

Макић

Начелник општине Грахово Урош Макић изјавио је да општина већ дуго озбиљно ради на стварању услова за обнову куће. Новац је, каже, обезбијеђен и преостаје да крене обнова.

- Почетак градње зависиће од временских услова - рекао је Макић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана