Приједор добио прву занатску пивару: Рударско пиво настало из хобија

Снежана Тасић
Приједор добио прву занатску пивару: Рударско пиво настало из хобија

Приједор - Љубитељи пива у Приједору моћи ће да уживају у "рударском пиву" јер је на подручју ове општине почела да ради прва занатска пивара.

Ријеч је о мутном, нефилтрираном и непастеризованом пиву умјерене горчине које потиче из занатске радионице "Drama craft brewery " из Пећана коју су покренули Игор Дринчић и Данијела и Горан Прчетић.

Дринчић каже да је све почело сасвим случајно, када су на путовањима, у разним пабовима имали прилике да пробају много укуснија, квалитетнија и мириснија пива од комерцијалних.

- Услиједио је период истраживања, читања и упознавања са самом технологијом спремања пива. Онда смо се одлучили да и ми направимо наше - истакао је Дринчић.

Основ овог занатског пива је "њемачки закон о чистоћи пива", који каже да у пиво може да иде вода, јечам, хмељ и квасац.

- Не користимо никакве адитиве, воће нити вјештачке ароме, а укус које наше пиво има добија се од комбинације слаткоће из јечма и горчине из хмеља - рекао је Дринчић.

Капацитет ове занатске пиваре је 40 литара пива дневно.

- Зато се и зовемо микро-пивара и наш је циљ за сада да едукујемо купце да науче разлику између комерцијалног и крафт пива, да препознају квалитет, упознају се са укусима и мирисима. Нама није циљ нека већа производња науштрб квалитета - рекао је Дринчић и додао да су њихови пријатељи, који су први пробали пиво имали само позитивне коментаре.

Истиче да за разлику од Србије, гдје је производња занатског пива порасла око 150 одсто у посљедњих годину, у Републици Српској и БиХ тек почиње да се развија та пракса.

- Најбитније је да се људи едукују јер како све више брину шта једу, мораће се запитати и шта пију - додао је Дринчић.

Истиче да одустајања нема, те да им је договор на почетку цијеле приче био да праве најквалитетније могуће пиво без обзира на то како ће проћи на тржишту.

- Ово нам је хоби и желимо да нашим суграђанима пружимо прилику да уживају у најквалитетнијем пиву - рекао је Дринчић.

Пиво ће, како је рекао, продавати директно клијентима и кафићима који покажу интересовање, док их пласман у трговине не занима јер, како рекоше, не желе да им пиво стоји на рафама већ да праве пивопије уживају у увијек свјежем пиву.

Дринчић додаје да је Градска управа Приједор препознала ову занатску дјелатност те да су лако добили све дозволе за почетак прве занатске пиваре у Приједору.

Сировине

Дринчић објашњава да сировине добијају из извоза преко овлашћеног дистрибутера за БиХ.

- Користимо искључиво њемачки најквалитетнији јечам, америчке сорте хмеља и квасац из Француске - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана