Поскок ујео пса у Српцу

Анита Јанковић-Речевић
Поскок ујео пса у Српцу

Србац - Становници општина у бањалучкој регији забринути су због најезде змија отровница које се све чешће појављују на градским улицама, што потврђује најновији случај из Српца, када је поскок ујео пса.

Све се догодило у насељу Црвени јарак, свега километар од строгог центра Српца. Мјештанин Александар Комадина прича да је прије неколико дана испред куће затекао језив призор када је угледао своја два пса у грчевитој борби са змијом отровницом.

- Нисам могао вјеровати када сам видио поскока, јер је то неуобичајено за наш крај. Један од мојих паса је успио да убије змију, али је, нажалост, и она угризла њега. Обишао сам све ветеринарске амбуланте у граду, али ниједна није имала серум. Отишао сам до Хитне помоћи, али тамо су имали само једну дозу коју су морали сачувати у случају да змија уједе човјека - тврди Комадина.

Он истиче да је серум успио пронаћи у ветеринарској амбуланти у Александровцу код Лакташа. Пас је, каже, примио серум два сата након угриза, али је, нажалост, угинуо.

Сличан случај догодио се крајем априла у бањалучком насељу Чесма, гдје су змије отровнице изгризле псе мјештанке која је такође своје љубимце морала возити у Александровац да би примили серум.

У ветеринарској амбуланти “Крнета” из Александровца потврдили су да су збринули псе из Бањалуке и Српца и дали им серум који су имали на залихама за личну употребу.

- Псе из Бањалуке смо успјели спасити јер су стигли на вријеме док пас из Српца није преживио, јер је стигао прекасно и већ је дошло до отока мозга - казали су у амбуланти.

Истичу да су велике врућине за ово доба године, али и недавне поплаве, довели змије на праг кућа у руралним срединама и додају да су поскоци и друге отровнице изузетно агресивне у овом периоду и акумулирају велику количину отрова.

Дом здравља Србац

Главна сестра Дома здравља Србац Бранкица Ивановић каже да грађани не треба да паниче због најезде змија посљедњих дана, јер серума, према њеним ријечима, има довољно.

- Имамо серума у количинама које су предвиђене за домове здравља. Позивамо грађане да редовно косе траву у својим двориштима и уклањају отпад који представља потенцијална скровишта за змије - истакла је Ивановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана