Пензионер из Доње Пискавице инвалидска колица пријека потреба

Милијана Латиновић
Пензионер из Доње Пискавице инвалидска колица пријека потреба

Бањалука - Електрична инвалидска колица помоћу којих би се лакше кретао и бринуо о тешко болесној мајци једина су жеља пензионера Јована Јоргића (59) из Доње Пискавице код Бањалуке, који се због оштећења кичме једва креће уз помоћ штака.

Он и његова болесна мајка Бјелица Јоргић, која већ гази десету деценију живота, преживљавају од његове скромне пензије и 80 марака, колико добија на име туђе његе и помоћи, што није довољно ни за лијекове.

Да невоља никада не долази сама свједочи и примјер ове породице. Прије неколико дана старици је позлило, пала је те јој је пукла наткољеница, па сада непокретна лежи у кревету.

У помоћ им прискачу комшије када и колико могу. Јоргић истиче да хране и дрва за огрев још имају довољно иако зима не посустаје пред прољећем, које је календарски већ стигло.

- Не тражим милостињу ни од кога. Сам некако завршим послове по кући, али да имам колица, било би ми лакше. Још некако тетурам са штакама, руке ме добро служе, а ако и оне издају, не знам како ћу даље - каже овај домаћин.

Ослањајући се на штаке, уздигнуте главе и са осмијехом на лицу, Јоргић прилази судоперу да донесе мало воде за стару мајку. Иако сам о себи тешко брине, за његову Бјелицу ништа му није тешко.

Осим ње, каже, никог ближег и нема. Са сјетом на лицу показује нам уоквирену слику на зиду и поносно истиче успомену на ујака Уроша Ковачевића, који је у давна времена био носилац партизанске споменице.

- У инвалидску пензију отишао сам 1991. године. Прије него што су ноге почеле да ме издају због оштећења на кичменим пршљеновима, радио сам у бањалучком "Инцелу" - рекао је Јоргић.

С осмијехом на лицу присјећа се тих, како каже, срећних времена, када је могао сам да заради кору хљеба. Како вријеме одмиче, и она му је омрзла.

Јоргић је један од 500 чланова мјесног Удружења пензионера Пискавица. Предсједник овог удружења Станоје Зрнић каже да Јоргиће обиђе кад год је у прилици.

-  Радо би им помогло и више, али и удружење животари од три марке чланарине, колико чланови издвајају мјесечно. Највише новца потрошимо на финансирање погребних трошкова за умрле пензионере, а ове године био их је 21 - рекао је Зрнић.

Додаје да годишње успију откинути неки динар да помогну Јовану и његовој мајци, али да је свака помоћ кратког вијека јер нису у могућности да му олакшају кретање и свакодневне обавезе.

Апел

Зрнић истиче да Удружење настоји на све начине да допре до хуманих људи који би овом пензионеру помогли да добије пријеко потребна колица.

- Апелујем на све који могу да нам се јаве да заједничким снагама нашем Јовану купимо колица. Сви који желе помоћи могу се јавити у канцеларију Удружења у Доњој Пискавици или контактирати Јована на број 066/730-888 - казао је Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана