Освештани крстови за куполу Саборног храма у Мостару

Срна
Освештани крстови за куполу Саборног храма у Мостару

Мостар - Њихова преосвештенства владике њемачки Григорије и захумско-херцеговачи Димитрије освештали су данас седам позлаћених крстова који ће красити куполе Саборног храма Свете Тројице у Мостару, који је у изградњи.

Освештању крстова претходила је Света архијерејска литургија у Старој цркви у Мостару, коју је су служили епископи Григорије, Димитрије и умировљени владика Атанасије, уз саслужење бројног свештенства, а потом је литија стигла до Саборне цркве, гдје су освештани крстови.

Владика Григорије рекао је у бесједи да се добро сјећа дана када су испод разрушеног храма извукли поломљени крст са врха куполе.

“Мислио сам да ћемо градити храм, али не и да ћемо вратити тај крст. Видјевши овај храбри народ у долини Неретве, који има велику љубав према својим прецима, свом храму, својој дјеци, видјевши да међу браћом католицима и муслиманима има пуно људи који желе да се изгради ова црква, знао сам да ћемо је изградити”, рекао је владика Григорије.

Он је нагласио да је овај храм саборни за све православне Херцеговце, било гдје да су у свијету.

“Он је наше саборно мјесто, са кога полазимо и коме се враћамо, зато је толико важно да изградимо овај храм. Он је наше исходиште и наше усходиште, наше крштење, наше Богојављење, Васкрсење, Вазнесење и наша Педесетница”, додао је владика Григорије.

Он је напоменуо да је градња овог храма била праћена многим недаћама, али да је и то добар знак, најављујући да ће храм бити изграђен за годину или двије.

“Мислио сам да је ово превелики храм за овај град и за наш народ у Херцеговини, али сада знам да је овај храм прикладан за нас Херцеговце. Овај храм је наше огледало и све што ми јесмо. Градећи овај храм, имали смо на уму да волимо наше ближње, наше претке и потомке, али и наше сусједе Храте и Бошњаке. Зато нам је Бог дао да изградимо и обновимо овај храм”, истакао је владика Григорије.

Он је навео да ће за годину или двије, када буде изграђена Саборна црква у Мостару “у њој пјевати и играти, као Давид, па нека онда свети оци чине са њим шта хоће”.

“Обновом овог храма обнавља се наша вјера, наша прошлост и гради наша будућност”, поручио је владика Григорије.

Освештању крстова присусвовао је велики број грађана Мостара, али и источнохерцеговачких општина.

Мостарски Срби кажу да је ово за њих велики дан и да се надају да ће Саборна црква опет бити пуна као некада.

Крстови, који су данас освештани, поклон су “Рудника и Термоелектране” Угљевик, а новац за њихову позлату скупили су вјерници.

Саборна црква Свете Тројице, која је у вријеме градње 1873. године била највећи православни храм на Балкану, запаљена је и минирана до темеља у јуну 1992. године.

Обнова је почела 2010. године, а у 18. септембра су завршени груби грађевински радови када је у централну куполу уграђен посљедњи камен.

Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су владе Републике Српске и Србије.

Црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Сада слиједи постављање крова, отвора и украшавање ентеријера и екстеријера цркве за шта је потребно прикупити значајан износ средстава.

Завршетак радова је планиран до 2020. године када Епархија захумско-херцеговачка и приморска прославља 800 година постојања, а круна те свечаности требало би бити освештање Саборне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана