Општине у Горњем Подрињу стежу каиш

Радмила Ђевић
Општине у Горњем Подрињу стежу каиш

Фоча - Општине Горњег Подриња суочене су са мањим приливом новца у буџете и уколико се овакав тренд настави, мјере штедње биће неизбјежне.

Ако у општинама Фоча, Чајниче, Ново Горажде, Рудо и Вишеград ситуација остане као у прва три мјесеца ове године, биће урађена рационализација материјалних средстава и ребаланси. Као главне разлоге за слаб прилив новца у буџет руководиоци ових локалних заједница наводе пад пореских прихода и накнада, неизмирене обавезе из претходног периода, судске пресуде и општу економску немоћ.

Општина Вишеград суочена је са изразитим смањењем прихода, дуговањима и кредитним задужењима.

- Послије прва три мјесеца суочени смо са смањењем прихода за 500.000 марака, плус што су нам и порески приходи мањи за десет одсто него раније. Наслиједили смо кредитно задужење од 13 милиона КМ, које редовно морамо плаћати и плус 80.000 марака за извршење пресуда. Ситуација нимало није лака - каже начелник Вишеграда Славиша Мишковић.

У општини Фоча већ сада се назире одступање у односу на план. Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић каже да су суочени са благим падом прилива буџетских средстава и са одступањима пореских прихода.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана