Обиљежено 70 година од ослобођења Дервенте

Срна
Обиљежено 70 година од ослобођења Дервенте

Дервента - Полагањем вијенаца на партизанском гробљу и на спомен-обиљежје борцима НОР-а, у Дервенти је данас обиљежено 70 година од ослобођења ове општине у Другом свјетском рату. Вијенце су положили делегација општинског СУБНОР-а, који је организатор данашњег обиљежавања, начелник општине Дервента Милорад Симић, представници Удружења “Јосип Броз Тито”, политичких партија, те директори и ученици основних школа.


Секретар општинског СУБНОР-а Никола Чечавац подсјетио је да је Дервенту 1941. године окупирала војска нацистичке Њемачке, а НДХ-а је успоставила владавину безвлашћа, несигурности и прогона.

“Власт је са полицијом, жандармеријом и другим органима, уз подршку окупатора кренула у борбу против својих политичких противника, антифашиста и представника других народа. За противнике су били припремљени затвори, логори и разни казамати из којих се многи нису вратили”, рекао је Чечавац.

Он је навео да је овакав живот трајао до 19. априла 1945. године када су Дервенту ослободиле јединице Друге Југословенске армије и партизанске јединице 53. дивизије.

Чечавац је истакао да је народ са великим одушевљењем дочекао ослободиоце, те да је веома интересантно био пролазак трећег батаљона 14. партизанске бригаде на челу са командантом Љубом Радићем-Геџом.

Он је додао да је у Дервенти привремено био смјештен и штаб Друге Југословенске армије са командантом генералом Кочом Поповићем.

Општина Дервента у Другом свјетском рату остала је без 1.200 становника, бораца НОР-а и цивилних жртава.

У НОР-у је учествовало 1.429 бораца из Дервенте, од којих је погинуло 258, међу којима 16 жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана