Нови погони у Српцу смањују незапосленост

Дејан Јовичић
Нови погони у Српцу смањују незапосленост

Србац - Тренд запошљавања у Српцу у сталном је порасту, о чему свједочи податак да је у прошлој години отворено најмање стотину нових радних мјеста.

На то је углавном утицало отварање нових погона те адаптација и проширење постојећих производних капацитета.

- Иако обим привредних дешавања још  није достигао жељени ниво, направили смо значајне помаке ка стварању повољног пословног амбијента. Давали смо земљиште за изградњу погона по подстицајним цијенама, а један дио новца из буџета је усмјерен на подстицаје за запошљавање. У контакту смо са још неколико инвеститора и постоји могућност да у скорије вријеме још радника скинемо са евиденције Бироа рада - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су закључно са 31. октобром у Српцу била запослена 2.833 лица и то је, према његовим ријечима, евидентна узлазна путања у односу на раније године. Он додаје да је највећи проценат запослених у прерађивачкој индустрији - 49 одсто, трговини на велико и мало 20 одсто и пољопривреди и шумарству осам одсто.

- Према подацима Републичког завода за статистику, на крају 2017. године у Српцу је било 1.657 незапослених, а 31. октобра њих 1.524. Чињеница је да је значајно смањен број незапослених, јер их је 2014. године било чак 1.900 - рекао је Михољчић.

На повећање броја запослених највише је утицало отварање производног погона фирме “Колектор ЦЦЛ” у индустријској зони Црнаја у којем се производе комутатори за аутомобилску индустрију. Тамо је запослено више од стотину радника, од чега је један дио њих стигао захваљујући пресељењу производне линије њиховог погона у Лакташима, док више од половину чине новозапослени радници.

- До сада смо у производни процес у Црнаји уложили око 2,5 милиона КМ. Имамо велике амбиције за ширење производње која је сигурна и уговорена, а планирамо да запослимо још радника - рекао је директор Предраг Зорић. Заслуге за повећање запослености иду и србачком Клубу за тражење посла који дјелује при Бироу рада у Српцу и који је у децембру добио признање као други међу најбољим клубовима овакве врсте у Републици Српској у 2018. години и шести на нивоу БиХ.

Руководилац бироа Миланка Шњегота-Срдић каже да је лани 1.502 младих укључено у њихов програм, од чега се 440 њих запослило, што је повећање за 10 одсто у односу на 2017. годину.

- Млади кроз рад нашег клуба стичу потребна знања и вјештине, повећавају самопоуздање и мотивацију, постају конкурентнији на тржишту рада и откривају своје презентацијске и лидерске вјештине - рекла је Шњегота-Срдић.

Привредни савјет

Како би србачка привреда још значајније напредовала, у 2019. години планирано је оживљавање Привредног савјета, који чини 25 привредника и пет представника локалне управе. Овај савјет годинама није функционисао, а у плану је да буде реорганизован и да се чланови састају најмање четири пута годишње с циљем анализе стања у привреди.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана