Ноћу ломе лед да спасе рибу

Ј. Драгојевић, Д. Јовичић
Ноћу ломе лед да спасе рибу

Србац, Рибник - Бројне ријеке, језера и рибњаци у РС оковани су ледом, али упркос томе рибама, бар за сада, не пријети изумирање захваљујући залагању рибара.

Ломљење леда и дежурање ноћу, само је дио онога што ових дана проживљавају рибари како би сачували рибљи фонд.

Ипак, губе битку са производњом рибе на коју не могу утицати, јер, како кажу, због дебелог минуса потребно је двоструко више времена да се омријести млађ.

- Посебно је тешко стање у рибњацима на Дрини и Устипрачи. Ломимо лед и дању и ноћу како бисмо риби омогућили да има довољно кисеоника. Рибњаке држим 16 година и до сада се нисам сусрео са овим - рекао је директор рибњака "Бутрекс" из Требиња Вељко Буђен.

У општини Језеро, на Пливи у Рибнику и Крупи на Врбасу,   гдје су рибњаци "Тропик рибарства", готово исти проблеми.

- Ниске температуре ваздуха утичу на доток воде, те је редукована могућност производње. Осим тога, риба улази у фазу мировања и губи на тежини, а услови рада су веома тешки. Раднике морамо на сваких пола сата или сат слати у просторије да се грију - рекао је директор "Тропик рибарства" Зоран Тепић.

Послије Сане и још неких ријека заледио се и Врбас у Разбоју код Српца, бардачка језера, језера Стублаја и друге рјечице.

- Ово је невјероватно, јер Врбас изгледа тако да се без проблема на њему може играти хокеј, а када се окренете с друге стране тече уобичајеним током - каже Милош Вуковић, који је овај призор затекао пролазећи кроз Србац.

Посебно упечатљив призор је на језеру Стублаја, које је окупљалиште за спортске риболовце.

- Стублаја се заледила, а дебели слој снијега отежава пролазак дневне свјетлости кроз воду. Ипак, нема опасности за рибљи фонд - рекао је предсједник Спортско-риболовног друштва "Бистро" Остоја Ољача.

Ријетка зима у пола вијека

Србачки публициста и историчар Данило Кошутић каже да у посљедњих пола вијека памти само двије ледене зиме које се могу упоредити са овогодишњом.

- Крајем јануара 1964. године сви ријечни токови су се заледили и била је зима каква није запамћена до тада. Десетак година касније Сава се толико заледила да су мјештани прелазили "фићом" из Кобаша код Српца у Славонски Кобаш, о чему су тада писале и новине. Причало се и да су сватови прелазили пјешке из Српца у Давор преко Саве - рекао је Кошутић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана