Младoj Требињки Сари Колак Немањићи инспирација за “Колијевку”

Ратомир Мијановић
Младoj Требињки Сари Колак Немањићи инспирација за “Колијевку”

Требиње - Вођења љубављу према филму, историји и књижевности млада Требињка Сара Колак своје замисли, виђења и схватања преточила је у филм “Колијевка” са који је на недавно завршеном конкурсу , “Светосавског звона” освојила је прво мјесто.

Ова надарена и изузетно креативна млада дјевојка, ученица је трећег разреда Гимназије “,Јован Дучић” и редовна је учесница многих такмичења за креативне младе људе.

Једно је њу посебно значајно, а то је литерарни, ликовни, филмски, музички и анимирани конкурс, који расписује Српско одјељење Јавног међународног фонда “Јединство православних народа” и дјечији часопис “Светосавско звоно”, на којем је Сара четири пута заредом освајала прва мјеста.

Тако је било и овај пут када је за кратко вријеме на симболичан начин приказала шта то за њу представља колијевка.

- На свој начин говорим о лози Немањића која, не само за мене, него и све нас представља зачетнике и колијевку нашег народа. Велику захвалност дугујем професорици српског језика Јелени Мандрапи која се увијек труди да ми помогне и која ми је велика подршку и ослонац у овом послу - каже ова млада дјевојка.

За помоћ и свестрану подршку веома је захвална и својим родитељима, посебно оцу, дугогодишњем ТВ репортеру, који је, како каже, увијек спреман да јој укаже на то шта је добро, а шта би требало поправити јер иза њега стоји велико искуство у монтажи.

- Сваке године и сваког конкурса, трудим се да покажем нешто што је необично и другачије од онога што други учесници прикажу. Сам процес монтирања и креирања филма почињем 10 дана прије затварања конкурса. Тих дана усредсређена сам на само једну ствар, а то је да своје знање и вјештине на најбољи могући начин покажем жирију и публици. Оно што увијек треба прво урадити је одлазак на терен и узимање кадрова. Ако то не урадим, онда не могу да започнем писање текста - прича Сара.

У свему томе, наглашава она, веома је важан и разговор са мјештанима мјеста у коме се снима филм.

- У мом посљедњем филму, заједно са мјештанима, обраћа нам се и наставник историје у Центру средњих школа, који говори о значају лозе Немањића за цијели српски народ. Када завршим снимање и писање текста, започињем процес монтаже, који је најкомпликованији у стварању филма - прича нам Сара.

Она признаје да је од свог првог филма, који је снимила у основној школи па до данас, много напредовала, да је постала самоувјерена и амбициозна, али да јој критике и савјети увијек добро дођу.

Талентована и креативна Сара поручила је свим основцима и средњошколцима да се увијек одазову на различите врсте конкурса и такмичења, јер ће им то кад-тад добро доћи.

Пут на Крф

За свој труд и залагање учесници конкурса не добијају новчане награде него сваке године посјете Крф.

- Крф је мјесто које ми је прирасло срцу, за које ме вежу многе емоције, па сам због тога одлучила да кратки филм посветим том прелијепом мјесту, које сваки пут са задовољством посјетим. Тај филм, нажалост, није био награђен, али подршка и задовољство професорице, породице и пријатеља значе ми више од било какве награде - рекла је Сара Колак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана