Милану узгој цвијећа прва љубав

Снежана Тасић
Милану узгој цвијећа прва љубав

ПРИЈЕДОР - У паузама од учења и игре са другарима тринаестогодишњи Милан Рељић из Доње Омарске код Приједора вријеме проводи у пластенику помажући родитељима у узгоју воћа, поврћа и цвијећа.

Овај школарац каже да већ одавно "све зна" о узгоју цвијећа, а пластеник му је, додаје, "друга кућа".

- Није ми тешко да радим, посебно када радимо сви заједно, моји родитељи и ја. Кад се уморим од учења, одем у пластеник и радим све што треба. Мислим да сам љубав према узгоју цвијећа наслиједио од родитеља, који су ме и научили како и шта да радим - прича Милан.

Каже да са мајком бира расаде цвијећа, са оцем прикупља и одвози цвијеће на пијацу.

- Осим што помажем родитељима, доста и научим о овом послу и раду у пластенику - рекао је Милан.

Додао је да поред узгоја цвијећа са родитељима производи и расаде меркантилног поврћа.

- Највише волим да радим око лубеница, јер знам да ће мој труд бити награђен веома слатким задовољством када у августу лубенице дозрију - прича Милан не скривајући понос што његове лубенице достигну тежину и до 17 килограма.

Милан ће ускоро завршити основну школу и каже да ће сигурно уписати пољопривредну школу гдје очекује да ће бити добар ученик.

- Осим праксе, требаће ми и још мало теорије, а онда се надам да ћу моћи и да савјетујем родитеље да би приноси били што бољи, па тиме и зарада - каже Милан и истиче да би се радо бавио пољопривредном производњом, јер је то оно што га заиста занима.

Његови родитељи се већ годинама баве пластеничком производњом, од чега се издржава читава породица. У пет пластеника од септембра до јуна ради читава породица.

- Пластеници заузимају површину од 800 квадрата и у њима има посла по цијели дан, али може и да се заради - каже Миланов отац Жељко.

Подстицаји

Општина Приједор је у току 2009. године за произвођаче који се баве пластеничком производњом издвојила око 40.000 марака. За ову годину општина је планирала подршку од једне марке по квадрату за засновану производњу у пластенику и три марке по квадрату за новозасноване пластенике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана