Медвјед растргао краву од 400 килограма

Анита Јанковић
Медвјед растргао краву од 400 килограма

Кнежево - Мјештани кнежевачких села у посљедње вријеме проводе бесане ноћи због напада медвједа на њихову стоку, а посљедња жртва је крава, коју је звијер растргала током испаше у селу Кобиља.

Овај напад, од којег се леди крв у жилама, догодио се у суботу и потврдио страховања мјештана да се медвјед одомаћио у селима око Кнежева, те да у потрази за храном пустоши штале и њиве. Прије двадесетак дана у Боканима медвјед је заклао и појео више кокошка, јагњади и спрасну крмачу.

- Краву тешку више од 400 килограма напао је у суботу између 19 и 20 часова. Жена и дијете су чували овце, козе и краве и ја сам позвао жену да ми помогне да помјерим тор. Она је стоку оставила на испаши, а кад се вратила краве није било у стаду - прича власник краве Марко Сукур.

Додаје да су несрећну животињу уз помоћ лампи тражили дуго у ноћ, а пронашли су је раскомадану тек дан касније.

- По траговима се види да је била жестока борба. Бацао је краву као лопту, скакао по њој и на крају ју је свалио у поток. Гдје год је ударила о тло остали су трагови длака и коже, нарочито по трњу и ниском растињу - казује Сукур.

Додао је да су на лицу мјеста били полиција и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, који су, како каже, процијенили штету на око 2.500 марака.

- Проблем је што моја породица живи од сточарства, а сада страхујем за преостала говеда, козе и овце који би могли бити медвјеђа вечера. Од старијих сам чуо да медвјед кад једном проба месо не једе ништа друго и ако не буде устријељен питање је колику би још штету могао направити - рекао је Сукур и навео да се по траговима види да је медвјед огроман, те да је тежи више од пола тоне.

Истакао је да су мјештани Кобиље и раније у селу виђали медвједе, али ово је први пут да им дира стоку и прави штету.

- И комшије страхују јер не могу чувати стоку под стакленим звоном. На испашу од сада морам водити и керове, те викати из свег гласа да нам се медвјед не би приближио, с обзиром на то да немам пушку да се браним - каже забринуто Сукур.

Предсједник Ловачког удружења "Чемерница" из Кнежева Драго Поповић каже да се претпоставља да је ријеч о истом медвједу који је прије двадесетак дана харао у селу Бокани.

- Одлучили смо да нађемо купца који би одстријелио медвједа, али још нико није показао заинтересованост. У случају да не нађемо купца, упутићемо захтјев Министарству пољопривреде да ловци медвједа уклоне са терена због штете коју причињава - казао је Поповић и навео да је цијена за одстрел медвједа између 4.000 и 5.000 марака.

Он је истакао да се Ловачком удружењу у посљедње вријеме свакодневно јављају људи са информацијама да су видјели медвједа, мечку или мечиће, а по навођењу мјештана, медвјед који прави штету је капиталац.

- Људи у Боканима су га тражили и кад су га видјели, нису му смјели прићи, јер је био огроман - каже Поповић.

Додаје да без обзира на бројност ових животиња мјештани нису угрожени јер, како каже, медвједи не нападају људе.

- Опасна може бити само мечка ако осјети да су јој мечад угрожена - објаснио је Поповић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је Законом о ловству прописана могућност ванредног одстрела медвједа уколико наступи непосредна опасност по живот и здравље људи или имовине.

- У том случају рјешење за одстрел дивљачи доноси министар, на захтјев корисника ловишта и по прибављеном мишљењу надлежне ветеринарске службе - појаснили су у Министарству.

Надокнада штете

У Министарству пољопривреде истичу да је Законом о ловству прописано да надокнаду штете коју причини дивљач, у овом случају медвјед, плаћа РС у висини од 45 одсто, општина 25 одсто и корисник ловишта 30 одсто од процијењене штете.

- Оштећени је дужан да пријави штету надлежном општинском органу најкасније у року од три дана, а они треба да формирају комисију за утврђивање узрока штете и процјену вриједности. Ова комисија излази на лице мјеста, док записник полиције, ветеринарске станице и других служби нису мјеродавни за надокнаду штете коју причини медвјед - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана