Манифестација Дан бундеве у Љељанчи код Бијељине: Производња здраве хране пут до озбиљног бизниса

Анита Јанковић-Речевић
Манифестација Дан бундеве у Љељанчи код Бијељине: Производња здраве хране пут до озбиљног бизниса

Бијељина - Привредно-туристичка манифестација "Дан бундеве" чији је циљ промоција здраве и органске хране одржана је у петак у мјесту Љељанча код Бијељине.

Ово је прва манифестација овог типа у Српској коју су организовали предузеће "Природно" из Љељанче и бијељински Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Власник предузећа "Природно" Нико Сјерић каже да су овим жељели нагласити значај производње и прераде бундеве као алтернативне културе која је запостављена како на њиви, тако и на трпези, успркос изузетним нутритивним својствима.

- Жеља нам је била да пријатеље, сараднике и остале госте упознамо са нашим производима и начином производње. Промовисали смо здраву и органску храну, а надам се да смо подстакли пољопривреднике да производе алтернативне културе како би се створиле могућности за развој руралних средина и амбијента за запошљавање жена на селу - рекао је Сјерић и додао је манифестација послужила и за договарање сарадње привредника из области производње, угоститељства и туризма.

Он је истакао да овај вид производње може бити развојна шанса пољопривреде у Семберији, РС и БиХ.

- Наша села имају услове за производњу овакве хране, али то у РС нажалост још увијек није заживјело. Имамо и туристичке капацитете, само треба више промовисати села - каже Сјерић, који на свом имању производи хладно цијеђено уље бундеве, сјеменке, те природне сокове од бундеве без конзерванса и шећера.

Све што произведе, каже, прода у РС и БиХ.

- На идеју за бављење овим послом дошли смо прије седам година, када смо супруга и ја остали без посла. Искористили смо то што живимо на селу и имамо земљу - рекао је Сјерић.

Додаје да од свог рада лијепо живе.

- Људи су све више заинтересовани за здраву и органску храну па се тржиште сваким даном шири - објаснио је он.

Драган Зарић из бијељинског Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди каже да се значај ове манифестације огледа у томе што је мало пољопривредно газдинство показало да се може створити успјешна производња и опстати на тржишту.

- Ово породично предузеће заокружило је цјелокупан процес производње, од њиве до трпезе. Показали су нам да рад и труд може осигурати добре услове за живот - рекао је Зарић. 

На имању Сјерића у петак су се окупили представници Министарства пољопривреде РС, градске управе Бијељина, привредници из млинарске и пекарске индустрије, туризма и угоститељства, те чланови КУД "Семберија" и бројни други гости. 

"Природно"

Породица Сјерић производњом бундеве бави се седам година, а лани су основали предузеће "Природно" које се бави прерадом бундеве и других органских производа.

Највећи су произвођачи ове биљке у РС и БиХ коју годишње сију на површини од седам до десет хектара.

Производе више сорти бундеве, међу којима су најзаступљеније сорте голица, мушкатна хокаидо, украсна, горка диња и сунђер бундева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана