Љубав према Лаушу Борислав Глишић преточио у филм

Дејан Јовичић
Љубав према Лаушу Борислав Глишић преточио у филм

Бањалука - У опусу који чини више од 50 документарних, туристичких и презентационих филмова, бањалучки спикер и водитељ Борислав Глишић најемотивније доживљава филмове о подгрмечком крају, у којем је провео дјетињство и бањалучком насељу Лауш, гдје живи више од пола вијека.

Његов ауторски филм "Мој Лауш - мој мали град" ових дана је доживио премијеру на радост готово 20.000 становника овог насеља. У филму је стављен нагласак на период индустријализације Лауша, која је почела 1878. године када је Аустроугарска након анексије БиХ отворила рудник мрког угља. Готово пет деценија касније Краљевина Југославија изградила је термоелектрану Лауш, која је све до 1953. године освјетљавала Бањалуку. То је практично била прва индустријска зона у Бањалуци. Овај видео-запис је документовао и почетке насељавања становништва који су уско везани за мукотрпан рад у руднику, а Глишић је описао и како је текао развој школства, здравства, угоститељства и спорта у овом крају.

- Филм о Лаушу представља дио серијала под називом "Мјеста, крајеви и занимљивости", који је израстао из ауторских емисија "Туристички мозаик" на Радију РС. Иако сам иза себе имао богато искуство на радију и телевизији, тек тада сам осјетио истински медијски изазов, јер сам добио прилику да презентујем љепоте наших крајева грађанима Српске, али и много шире - каже Глишић.

Већина његових филмова је преведена на енглески и њемачки језик, баш као и туристички филм о Бањалуци, који је обишао свијет. Снимао је филмове за готово све општине у западном дијелу РС, Посавине и Семберије, а жеља му је да уради по један филм за сваку општину у Српској.

- Нисмо ни свјесни каквим потенцијалима располажемо. Ови филмови су један од начина да привучемо инвеститоре и туристе. Снимајући кадрове по Српској, посебно су ме одушевиле природне љепоте Националног парка "Сутјеска", водопада Скакавац код Маглића, Јањских отока у Шипову, Вучије планине код Теслића и Соколачке пећине. Имам утисак да у овим мјестима сунце љепше сија него у осталим крајевима - истиче Глишић, који је урадио и бројне филмове о бањама и развоју ловства у Српској.

Поносан на кћерку

Борислав Глишић посебно је поносан на кћерку Јовану, успјешну виолинисткињу која студира на музичкој академији у Грацу и која је дуги низ година била прва виолина Бањалучке филхармоније. Она је наступила на више стотина концерата широм земље и иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана