Креће битка за трон на синдикалној позорници

Маријана Миљић
Креће битка за трон на синдикалној позорници

Бањалука - Синдикат управе РС, који је у фебруару иступио из Савеза синдиката као највеће синдикалне организацију у Српској приступиће 1. јуна Конфедерацији синдиката РС.

Будуће чланице новог синдикалног блока најављују да ће први крупни корак бити подношење захтјева за испитивање репрезентативности Савеза синдиката РС на чијем је челу Ранка Мишић.

- Тражићемо да буде испитана репрезентативност Савеза синдиката и да акценат буде стављен на чланове који плаћају чланарину синдикалним организацијама или гранама, а не да се спомињу неке друге цифре. За то и те тако имамо основа - рекао је предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић.

Конфедерација синдиката ће послије приступања Синдиката управе, како наводе, имати више од 35.000 чланова, а Тепавчевић истиче да ће ускоро добити и друга појачања.

- При крају су преговори и са другим гранским, струковним и самосталним синдикатима о приступању Конфедерацији синдиката. Када то завршимо од свих нивоа и институција ћемо тражити третман који тренутно има  Савез синдиката - казао је Тепавчевић.

Предсједништво Синдиката управе јуче је једногласно донијело одлуку да приступи Конфедерацији синдиката.

- Нашу одлуку верификоваћемо на сједници републичког одбора 30. маја, а већ дан касније ћемо ући под окриље Конфедерације синдиката - казао је предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Синдикат управе јуче је одржао и састанак са Конфедерацијом синдиката на којем су утврђене све позиције у ојачаном блоку и скупштинским одборима.

- Све смо договорили. Добићемо позицију потпредсједника у Конфедерацији синдиката и одборима Народне скупштине РС и надзорним одборима који се тичу јавне управе - казао је Марић и додао да су разматрали и покретање иницијативе за иницирање измјене појединих закона.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић је истакао да сваки синдикат слободно одлучује коме ће приступити.

- Тако је и са Синдикатом управе, односно оним што је од њега остало јер већина његовог некадашњег чланства још дјелује у оквиру Савеза синдиката. У оквиру Савеза синдиката дјелује 15 гранских синдиката и сви они имају утврђену репрезентативност, а један од њих има више чланова него Конфедерација синдиката и Синдикат управе заједно - рекао је Станковић.

У Влади РС су раније казали да Конфедерација синдиката има право да поднесе захтјев за утврђивање репрезентативности Савеза синдиката РС.

- У том случају би­ морали да доставе тачан број својих чланова, односно приступнице. Синдикат који има највише потписаних приступница је најјачи. То је легално и законом регулисано - рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Просторије

Конфедерација синдиката РС је јуче донијела одлуку да тражи од власти Бањалуке на коришћење просторије на основу истих услова као што су оне додијељене Савезу синдиката РС.

- Имамо информације да Савез синдиката за коришћење просторија плаћа минималне накнаде. Тражимо да и ми будемо тако третирани - казао је Жељко Тепавчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана