Крајишком пјесмом чувају идентитет

Цвија Мркоњић
Крајишком пјесмом чувају идентитет

Дрвар - Трећем сабору крајишке пјесме, који је одржан на платоу испред Радничког дома у Дрвару, присуствовало је неколико хиљада посјетилаца.

Ова манифестација, која се одржава под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, у четвртак увече окупила је српске повратнике из Дрвара, Гламоча, Босанског Грахова, Босанског Петровца, из општина у РС, али и расељене Крајишнике из Србије и иностранства. Отварајући сабор Додик је позвао Србе на саборност и јединство, те да буду јаки у овом дијелу ФБиХ.

- Желим да овај сабор крајишке пјесме разгали душу и ојача ваше увјерење да овдје има смисла и потребе да се живи -  рекао је Додик и додао да овај сабор треба да очува идентитет Срба.

- Ово је добар повод да се окупимо и да се чује за Дрвар и читав овај српски крај, који је преживио голготу и страдао у протеклом отаџбинском рату - истакао је Додик.

Он је рекао да је окупљањем српски народ показао да жели да се врати на своја огњишта. Додик је подсјетио да је српски народ кроз историју увијек тежио јединству и слози.

Иницијатор ове манифестације и предсједник Организационог одбора, рођени Дрварчанин Никола Шпирић, који је и министар финансија и трезора БиХ, рекао је да овај сабор и даље треба да се развија и окупља људе.

- Ово је први пут од повратка Срба у овај крај да је дошло оволико људи, направили смо нешто што овај народ воли. Десет хиљада људи одавде шаље поруку да је ово и више од пјесме, да овдје живе људи, да имају своје потребе, да требају радна мјеста, да имају своје славе, весеља, туговања - рекао је Шпирић.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије рекао је да је Сабор крајишке пјесме показао да српски народ на овај начин промовише оно што је најбоље у њему и око њега.

Извођачи

На манифестацији је наступио велики број пјевачких група и самосталних извођача, међу којима су били "Рунолист", "Грмеч", "Јањски соколови", "Гоци бенд", Радмило Зекић, Гоци и Лазо, браћа Лекић, Саво и Љубиша, "Капи завичаја", "Лазарево јато", "Српска тромеђа", Боба Карановић, Влатка Карановић, "Крајина", а као специјални гости Ћана, Маринко и Марко Роквић. Сабору су присуствовали и начелници општина Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана