Крај патњи са снабдијевањем водом у 30 општина РС

Милијана Латиновић
Крај патњи са снабдијевањем водом у 30 општина РС

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наставило је и ове године реализацију пројекта "Водоснабдијевање и санитација" у 30 општина Српске.

У министарству су рекли да је до сада изграђено 313 километара цјевовода водоводне мреже, потом два бунара за снабдијевање насеља водом, 15 резервоара воде за пиће и 24 пумпне станице. Истичу да су у општинама Крупа на Уни и Рибник сви радови завршени. У осталим општинама у току је реализација по фазама како је пројектом предвиђено.

- Урађено је 1.500 нових кућних прикључака и уграђено 3.800 водомјера - рекли су у министарству.

Додају да је у оквиру пројекта изграђено и десет километара канализационе мреже и изведено око 160 кућних прикључака.

Да је вода покретач живота, најбоље знају они који су захваљујући успјешној реализацији овог пројекта добили шансу да унаприједе производну дјелатност и обезбиједе нормалан живот својим суграђанима.

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић казао је да је на водоводну мрежу прикључено 250 потрошача, а до краја године планирано је прикључење њих још 80.

- Становништво се годинама патило без воде. Иако нам је природа обезбиједила услове за развој сточарства и ратарства, без воде је то било тешко - рекао је Кличковић напомињући да вода сада значи препород за овај крај.

Додао је да је водовод прошао кроз све засеоке, те да су за потрошаче који још нису прикључени на мрежу обезбијеђени хидранти како би им олакшали снабдијевање водом.

Захваљујући успјешној реализацији пројекта и мјештани насеља Превија, Доњи Рибник и Заблеће у општини Рибник добили су воду.

- Пројектом ће бити побољшани хигијенски и здравствени услови становника у овим подручјима који до сада нису имали воду одговарајућег квалитета - рекао је шеф Одсјека за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Рибник Никола Стојановић.

Напоменуо је да је водовод у потпуности завршен, те да очекују извјештај комисије о обављеном техничком прегледу како би могли издати употребну дозволу.

- Пројектом је планирано 195 нових прикључака, а прикључивање крајњих корисника обавиће Комунално предузеће "Рибник" а.д. - додао је Стојановић.

Потрошња

Истраживања показују да сваког дана просјечно домаћинство потроши до 50 литара воде, а један од шест људи на Земљи нема потребну дневну количину воде.

Од посљедица недостатка воде свакодневно умре 3.800 дјеце.

Шта је до сада урађено

ВОДОВОД

15 резервоара

24 пумпне станице

1.500 кућних прикључака

3.800 водомјера

КАНАЛИЗАЦИЈА

10 километара

160 канализационих прикључака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана