Которварошки ватрогасци тужбом поништавају отказе

Маријана Миљић
Которварошки ватрогасци тужбом поништавају отказе

Котор Варош - Тројица ватрогасаца који су у августу отпуштени из Ватрогасног друштва Котор Варош поднијели су тужбу против друштва чији је старјешина Недељко Сакан.

Сакан је подијелио отказе дугогодишњим и најискуснијим радницима Петку Божичковићу, Радојку Кеверовићу и Љуби Поповић јер нису пристали да их на силу пребаци у димњачаре, јер за тај посао нису квалификовани, док с друге стране Ватрогасно друштво остаје без прописаног броја ватрогасаца. Сакан је претходно против њих покренуо и дисциплински поступак, а иако су пропусти за које их терети настали у јулу већ од јуна им је без донесене одлуке дисциплинске комисије почео умањивати плату за 20 одсто. Он је Божичковића и Кеверовића оптужио да нису били на радном мјесту за вријеме пожара на старој градској депонији у Котор Варошу, а Поповића да га је напао, иако је которварошка полиција пријавила управо Сакана због напада на Поповића. Проблеми између Сакана и тројице ватрогасаца услиједили су након што су они против њега поднијели пријаву полицији за малверзације и крчмљење имовине Ватрогасног друштва, на основу које је потом поднесен извјештај тужилаштву о почињеном кривичном дјелу. Епилог свега била је одлука да тројица ватрогасаца буду прекомандована у димњачаре, а када су одбили да потпишу измјене уговора о раду, Сакан им је уручио отказе.

Адвокат отпуштених ватрогасаца Јована Кисин каже да је тужба прослијеђена Основном суду у Котор Варошу.

- Ријеч је о тужби која се односи на повреду радничких права, због чега смо затражили од суда да поништи рјешења о отказима и исплати разлику у плати и све неисплаћене накнаде отпуштеним ватрогасцима - казала је Кисинова.

Ватрогасци кажу да није било основа да им старјешина уручи отказе и да је комплетан процес који је покренут против њих био пун пропуста и незаконитости.

- Јасно је да нас је отпустио из освете јер смо указали на његове криминалне радње и поднијели пријаву полицији. Ниједан други разлог није постојао да нам буде уручен отказ, због чега смо се и одлучили на тужбу. Ово је незапамћен случај у Котор Варошу. Правда је, ако постоји, на нашој страни. Вјерујемо у рад суда и очекујемо да ће поступити с циљем задовољења правде - казао је Божичковић и додао да је Сакан приватизовао Ватрогасно друштво и да није одустао од малверзација ни послије пријаве коју је полиција против њега поднијела тужилаштву.

Сакан истиче да је право ватрогасаца да поднесу тужбу.

- Свако има право да тражи правду на свој начин. Ватрогасцима који су добили отказе све накнаде су исплаћене и према њима немамо никаква дуговања - казао је Сакан.

Пријава

Група радника Ватрогасног друштва Котор Вароша поднијела је почетком јула пријаву полицији против Недељка Сакана, кога сумњиче за разне незаконитости.

Радници су у пријави, између осталог, навели да је Сакан нанио велику штету Ватрогасном друштву и да је продао ватрогасни камион без икакве законске процедуре, да је уређивао своју кућу на рачун Ватрогасног друштва, да се користи разним злоупотребама путем јавних набавки и да отуђује опрему и гориво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана