Качица штити кајмак са мирисом Романије

Сретен Митровић
Качица штити кајмак са мирисом Романије

Рогатица - Дугом путу до брендирања романијског скоруп-кајмака полако се назире крај, јер ће уплатом 12.000 марака овај производ добити жиг производа од Института за интелектуално власништво БиХ, захваљујући којем ће на тржишту постићи бољу цијену и бити заштићен од нелојалне конкуренције.

Вишегодишња активност на брендирању захтијева и значајна финансијска средства, а општине Рогатица, Соколац и Хан Пијесак недавно су потписале споразум којим су се обавезале да ће свака уплатити по 4.000 марака за трошкове добијање жига. Општина Хан Пијесак своју обавезу је испунила, док ће, према ријечима начелника Рогатице Милорада Јагодића ова општина новац уплатити данас.

Свој дио за добијање заштитног знака на којем ће се налазити стилизована качица у којој се кајмак одлаже, чува и износи на тржиште општина Соколац уплатиће идућих дана.

Прије више од десет година покренута је иницијатива да се брендира аутохтони романијски скоруп-кајмак. који се производи у скоро сваком домаћинству које гаји музну стоку на ширем подручју Романије и сусједних планина.

С обзиром на то да је ријеч о производу високог квалитета, на тржишту је веома тражен, па је тако стигао и до Загреба, Дубровника, Љубљане, Београда, Подгорице и многи других градова широм региона и Европе.

Проблем је настао јер се под називом романијски често нудио и кајмак из других крајева лошијег квалитета и другачијег својства, чиме је обаран углед аутохтоног романијског кајмака. Како је ова злоупотреба све више узимала маха, родила се идеја да буде заштићено географско поријекло овог производа и на тај начин спријечена његова злоупотреба и подигнута конкурентност на тржишту.

На том путу још 2014. основано је и Удружење произвођача "Романијски скоруп-кајмак", које покрива општине Хан Пијесак, Соколац и Рогатицу.

Већ на старту пошло се од тога, како кажу у соколачком Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, да је скоруп-кајмак присутан на скоро свим трпезама домаћина, не само на Романији него и знатно шире.

Уз подршку гравитирајућих општина, ресорног министарства, јапанске развојне агенције ЈИЦА, њемачке развојне агенције ГИЗ и града Источно Сарајево, Институт за интелектуална власништва БиХ донио је почетком фебруара ове године рјешење којим се признаје име поријекла "романијски скоруп-кајмак".

- То је само један дио обавеза на путу до званичног брендирања овог производа - прича виши самостални стручни савјетник при соколачком Ресору за пружање стручних услуга Јелена Влачић. Потребно је и да се чланице Удружења произвођача региструју код Института за интелектуално власништво и да буде пружена подршка произвођачима у стандардизацији производње, набавци опреме и прибора. Мора се више учинити и на оспособљавању жена у вези са здравственом исправности млијека, а тиме и кајмака, као и на маркетингу и пласману заштићеног производа. Пажњу треба посветити и изградњи колиба за разлијевање млијека и колиба у којим ће бити продаван скоруп-кајмак.

Састав

Овај производ са Романије, који се прави од вареног крављег, овчијег или мијешаног крављег, овчијег и козијег млијека, садржи у просјеку више од 85 одсто масти у сувој материји и око осам одсто протеина. Специфичност му даје димљење у процесу кајмачења млијека, тако да су арома, мирис и укус зрелог кајмака још истакнутији. Тренутна цијена килограма овог кајмака је око 20 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана