Јесења сјетва широм Републике Српске у пуном јеку: Мање пшенице, више уљарица

Данијела Бајић
Јесења сјетва широм Републике Српске у пуном јеку: Мање пшенице, више уљарица

БАЊАЛУКА - Јесења сјетва на ораницама у Републици Српској је у пуном јеку, а ратари ће пшеницом, као најважнијом озимом културом, засијати 41.197 хектара, што је мање него лани, док ће уљарице заузети веће површине у поређењу са прошлом годином.

Наведено је то у Информацији о заснивању новог производног циклуса у 2020/21. години Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, коју је усвојила Влада РС на посљедњој сједници. Према процјенама Ресора за пружање стручних услуга у министарству и Пољопривредног института РС, ове јесени биће засијано укупно 64.696 хектара.

- У поређењу са истим периодом прошле године, обим јесење сјетве је у текућој години мањи за око шест одсто. Ово смањење се односи на површине под пшеницом, док су површине под уљаним културама повећане за око 33 одсто. Највеће површине ће бити засијане у Семберији, затим Посавини и у Лијевче пољу, што је уобичајено када је у питању овај сектор пољопривредне производње - истакли су у ресорном министарству.

Додали су да се, уз наведени обим сјетве и остварене просјечне вишегодишње приносе озимих култура, процјењује обим производње рода 2021. године од око 282.080 тона и вриједност производње од око 89,569 милиона КМ.  

У поређењу са прошлом годином, истакли су у министарству, агротехнички и временски услови за одвијање сјетве су оптимални, влажност земљишта је задовољавајућа, што је резултат оптималне количине падавина у првој половини октобра када је започела сјетва озимих култура.

- Анализом текућих цијена репроматеријала, сјетва озимих култура у текућој години биће нешто јефтинија у односу на претходну годину, захваљујући нижим трошковима сировина - истакли су у Министарству и додали да су цијене репроматеријала ниже, осим дизела, који је скупљи за око шест одсто у односу на претходну годину.

На основу процјене стања и услова за реализацију плана јесење сјетве у 2020. години, Министарство пољопривреде утврдило је мјере подршке за заснивање новог производног циклуса. Између осталог, наставиће се редовне исплате подстицаја, а ратари могу да рачунају и на регрес за дизел гориво у висини 0,60 КМ по литру, као и подстицај за производњу меркантилне пшенице у висини од 300 КМ по хектару.

Неће изостати, кажу у министарству, ни подршка инвестицијама за набавку пољопривредне механизације, изградњи система за наводњавање, као и инвестицијама у биљној и сточарској производњи, те обртна средства у виду намјенских зајмова ИРБ РС за заснивање новог производног циклуса.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да је јесења сјетва у пуном јеку.

- Ратари су на њивама широм Српске. Углавном беру кукуруз, како би посијали пшеницу, док су сојишта и друге површине давно засијане - казао је Маринковић. Додао је да је слаба цијена житарица у вријеме скидања, па и касније, главни разлог што ратари сију све мање пшенице. Осим тога, ратари, каже, немају могућности складиштења и онда када поскидају урод и прође одређено вријеме цијене скоче а накупци и трговци највише профитирају. Због тога је, истиче Маринковић, повећано интересовање за уљарице, које су исплативије. Кад је у питању кукуруз, каже, да су приноси ове године солидни, нешто изнад вишегодишњег просјека.+  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана