Источно Сарајево: Жању медаље, немају ни салу

Анита Јанковић
Источно Сарајево: Жању медаље, немају ни салу

Источно Сарајево - Ученици Средње школе “28. јуни” из Источног Сарајева донијели су прегршт одличја и награда са спортских такмичења иако немају ни фискултурну салу.

Посебно су били успјешни на Малим олимпијским играма крајем априла када су на републичком нивоу освојили прва мјеста у малом фудбалу и атлетици те треће мјесто у рукомету.

Без икаквих услова, али са огромном жељом, трудом и љубављу према спорту средњошколци тренирају по игралиштима, ливадама и изнајмљеним дворанама. У готово немогућим условима стасавају у шампионе и узоре својим вршњацима који вријеме проводе на улици.

- Успјех наших ђака је за сваку похвалу, а њихова жеља да се баве спортом надјачава све препреке и недаће. Поносна сам на њих јер су достојанствено на леђима својих дресова носили име наше школе - казала је директор школе Владенка Пандуревић.

Знајући колико је сала за физичко потребна ђацима, управа школе покренула је акцију за прикупљање новца за балон салу која кошта између 70.000 и 80.000 марака. До сада су људи поријеклом из РС који живе и раде у Аустралији прикупили 45.000 марака.

- Обраћала сам се на многе адресе у РС, али без успјеха због чега сам се окренула дијаспори. Апелујем на ресорно министарство и локалне заједнице да нам помогну како бисмо прикупили износ који нам недостаје. Надамо се да ће наших 519 ученика од наредне школске године добити балон салу, јер су то вишеструко заслужили - казала је Пандуревићева.

Професор физичког васпитања Александра Витковић, која је водила фудбалску и рукометну екипу, има само ријечи хвале за своје ђаке и наглашава да би резултати били још бољи када би имали гдје да тренирају.

- Без обзира на услове, ентузијазма и рада нам не мањка. Недостатак простора за тренинге нам је највећи проблем. Дуги низ година немамо салу па се сељакамо по изнајмљеним салама других школа, што је мучно и мени и ђацима - каже Витковићева.

Готово да нема спорта у којем ученици Средње школе “28. јуни” нису показали завидне резултате. Осим колективних успјеха, награде купе и појединци. Тако је Никола Бјелош проглашен за најбољег стријелца, док је Марко Васковић био најбољи голман на Малим олимпијским играма.

- Иако немамо услове да се бавимо спортом, имамо добру вољу и побједнички дух. Мукотрпан рад донио је врхунске резултате. Својој колекцији медаља и трофеја додао сам и ову која ми је најдража јер сам заједно са својим другарима ушао у историју наше школе - рекао је Васковић.

Захвалност

Александра Витковић је истакла да су им у сусрет изашли спортски центар “Славија” и основна школа у Војковићима.

- Захваљујемо им на свим уступљеним терминима за припреме и тренинг јер да није било њихове помоћи, изостали би и наши резултати - казала је Витковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана