Градишка: Заратили због споменика

Милан Вујић
Градишка: Заратили због споменика

Градишка - Иако би градња централног спомен-обиљежја палим борцима Војске РС у Градишци требало да буде завршена у септембру, радови још нису ни почели.

Док надлежни у општини преиспитују канализациони вод који пролази испод Спомен-парка, представници Борачке организације (БО) Градишка оштро критикују локалну власт.

- Локална власт не уважава наше ставове нити подржава старо идејно рјешење у Спомен-парку. Скупштина општине је усвојила нашу иницијативу, а сада локална власт без икаквог образложења доноси ново идејно рјешење - каже предсједник БО Градишка Драган Гламочанин.

Он је истакао да градња споменика треба да почне, али како је нагласио, легално и легитимно, а једини начин за то је, како каже, да стара иницијатива буде сторнирана.

- Локална власт не спроводи законске процедуре. У комисији за споменике нема ниједног представника борачке организације, а нису поштовали процедуру па немају план ни прорачун колико ће коштати градња споменика. Осим тога, ново идејно рјешење није прошло скупштинску процедуру - нагласио је Гламочанин.

Представници Борачке организације траже од стручне комисије за избор идејног рјешења да преиспита процедуре и образложи зашто се одустало од рјешења из 2012. године.

Начелник Одјељења борачко-инвалидске заштите општине Градишка Вујадин Миљић увјерава да је изабрано најбоље идејно рјешење. Он додаје да је прије неколико дана расписан тендер за избор извођача радова, а завршетак градње споменика планиран је за септембар ове године.

- Када је у питању сам положај централног спомен-обиљежја у Парку слободе, он је разматран и неће бити никаквих препрека ни застоја приликом градње с обзиром на то да канализациони вод више није у функцији - нагласио је Миљић и напоменуо да је из буџета општине планирано 150.000 КМ за градњу централног спомен-обиљежја.

Уколико све буде ишло према плану, породице 545 погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата ВРС у Градишци могле би напокон добити централно спомен-обиљежје на које чекају дугих 17 година.

Умањена средства

Буџетом општине Градишка за 2014. годину издвајања за породице погинулих бораца и ратних војних инвалида умањена су са 405.000 на 280.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана