Градишка пред колапсом

М. В.
Градишка пред колапсом

Градишка - Општина Градишка је пред финансијском блокадом, а ако идућих дана одборници не усвоје буџет за 2016. годину или суд не донесе нову одлуку о привременом финансирању, услиједиће обустављање исплата из општинске касе.

На ово је указао предсједник Скупштине општине (СО) Урош Граховац истакавши да је Одлука о привременом финансирању, која је већ два пута продужавана, јуче истекла.

- Биће блокиране исплате плата запосленима у општинској управи и јавним предузећима. Социјалним категоријама неће моћи бити исплаћена помоћ, стипендије студентима, као и сва остала грантовска издвајања из буџета - каже Граховац кога је изабрала нова скупштинска већина сачињена од СНСД-а, ДНС-а и ИСДС-а.

Граховац је казао да је скупштинска већина спремна да донесе буџет, али им препреку представља то што начелник општине Зоран Латиновић не жели да сарађује.

Латиновић је истакао да очекује да ће Министарство локалне управе и самоуправе РС најкасније до понедјељка покренути поступак како би суд наметнуо буџет. Он је напоменуо да ова ситуација не би требало да изазове значајнију штету.

- Општина Градишка до сада је измирила све своје пореске обавезе, доприносе и плаћање обавеза буџетских корисника тако да у року од десет до 15 дана очекујем доношење нове привремене мјере - нагласио је Латиновић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Зоран Аџић рекао је да нема потребе да суд одлучује о привременој мјери финансирања и да је начелник општине обавезан да, без обзира на то ко је предсједник СО, парламенту достави Приједлог буџета на разматрање и усвајање. Проблеми у Градишци кулминирали су 28. фебруара 2015. када су нову скупштинску већину формирали СНСД, ДНС и СДС, коју нису прихватили начелник општине и политичке партије у опозицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана