Гојазност и дијабетес узимају данак

Ц. М.
Гојазност и дијабетес узимају данак

Бањалука - У Савјетовалишту за исхрану Института за јавно здравство РС током прошле године помоћ је затражило 9.420 грађана.

Како је рекла супспецијалиста исхране у Институту Љиљана Станивук, пацијенти су се најчешће обраћали због гојазности, шећерне болести и проблема са повишеним притиском. Каже да су се сусретали и са пацијентима код којих су неке од наведених болести удружене.

- Савјете за исхрану траже и бубрежни болесници, особе са болестима пробавних органа, обољели од карцинома, реуматских обољења, потхрањене особе и слично - навела је Станивукова. Додала је да им се због превенције обраћају и спортисти, труднице, дојиље као и остали грађани који желе да се здраво хране.

- Углавном нам долазе одрасле особе, али дешава се да нам упуте и дјецу након систематских прегледа у школи гдје је утврђено да имају прекомјерну или недовољну тјелесну масу за свој узраст - казала је Станивукова. Објаснила се да се, након прегледа и анализе достављених налаза и медицинске документације, пацијенту изврши процјена нутритивних потреба и према томе дају препоруке за исхрану које су индивидуалне за сваку особу.

- Бијели шећер, пецива, лисната тијеста, масни сиреви, кајмак, свињско месо и маст, паштете, мајонез, конзервирана храна као и кафа, те зелени и црни чај само су неке од намирница које је потребно избјегавати - рекла је Станивукова.

Нагласила је да није здраво изостављати оброке током дана, као ни конзумирати мањи број количински већих оброка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана