Фотограф из Градишке даровао 42 литра крви

Милан Вујић
Фотограф из Градишке даровао 42 литра крви

Градишка - Фотограф из Градишке Миодраг Живановић, међу својим суграђанима познатији као Цофа, прославио је необичан јубилеј дарујући драгоцјену течност по стоти пут.

Живановић је 25 година добровољни давалац и до сада је поклонио 42 литра крви. У овај свијет хуманости закорачио је са 18 година, вођен јаком жељом да помогне обољелима. Одмах је схватио да је на правом путу, а ни четврт вијека послије не планира да одустане од своје мисије. Овај човјек великог срца каже да је давање крви традиција у његовој породици.

- Мој отац је даровао крв, брат даје крв, па и ја. С обзиром на то да сам почео са 18 година, када је било ратно вријеме и када су потребе за дозама крви биле велике, наставио сам и након тога - испричао је Живановић.

Додао је да је добровољно давалаштво крви хуман чин и да наше мало некоме значи много.

- Осјећај да сам бар једној особи помогао или некоме спасио живот чини ме пресрећним - прича Живановић.

Његово доброчинство цијене и у градишком Црвеном крсту, гдје су му поводом јубиларног давања крви уручили захвалницу.

- Ово ми је друга захвалница, а прву сам добио за 75. даровање. Много ми значи то што представници Црвеног крста поштују чин добровољних давалаца - каже Живановић.

С обзиром на то да доза дароване крви износи 420 милилитара, долази се до невјероватне рачунице да је овај хуманиста до сада даровао више од 40 литара крви.

- Човјек мора помоћи човјеку у невољи. Сваки пут када дам крв боље се осјећам - истакао је Живановић.

Из велике љубави према добровољном давалаштву често успијева да се "прошверцује" кроз медицинске прописе и да, умјесто четири, даје крв и више пута годишње. Живановић је поводом јубилеја позвао најближе пријатеље и са њима га прославио уз необично украшену торту.

Рекордер

Рекордер у добровољном давалаштву крви у РС је Мирко Малешевић из Доњих Подградаца, који је драгоцјену течност у Служби трансфузије градишке болнице поклонио 170 пута.

Малешевић је крв први пут да­о 1973. године на служењу војног рока у Бенковцу. Сад има 62 године и очекује да ће до 65, до када може да даје крв, успјети да дарује и 180. дозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана