Фочанска вучица осваја врхове

Радмила Ђевић
Фочанска вучица осваја врхове

Фоча - Члан спасилачког клуба "Волф" и Горске службе спасавања Фоча Јелена Симовић наставила је са уписивањем подвига у свој дневник херојства освојивши планинске врхове у Италији и Аустрији.

Била је члан експедиције која је прошле седмице освојила највиши врх Аустрије, Гросглокнер, на 3.798 метара надморске висине, италијански дио Алпа, планински вијенац Доломите на 3.343 метара и тако постала прва Фочанка која је освојила ове веома захтјевне врхове.

За ове успоне Симовићева се са колегама из сарајевског ПД "Височица" и зеничким Спортско-рекреативним клубом "Босна" припремала само мјесец.

Ипак, захваљујући заједништву и колективној одговорности,

овој седмочланој екипи није било тешко да савлада захтјевне масиве. Сам успон није био нимало лак, а временске неприлике отежавале су идеју храбре експедиције.

- Првог дана успона ухватило нас је јако невријеме праћено кишом, ледом, снијегом, вјетром. Мислила сам да ће ме вјетар оборити. Била сам потпуно мокра, али помагали смо једни другима и на крају је све добро прошло - рекла је она.

Када је досегнула врх преплавила ју је срећа, бујица емоција које, како каже, у трену није могла контролисати.

- Тај осјећај је јединствен, практично филмски - испричала је двадесетогодишња Симовићева, која је и државна првакиња у пењању.

Гросглокнер је највиша планина Аустрије, послије Монблана. Ријеч је о карактеристичном врху пирамидалног облика врло тешком за савладавање. Јелена је прва Фочанка која је на планинском вијенцу Доломити прошла такозваним виа фератама, заштићеним путевима направљеним за вријеме Првог свјетског рата.

- Ово је лијепо искуство, проширила сам границе својих могућности. Ово су моји први успони на оволике висине и задовољна сам исходом - истиче Јелена која ће наставити да осваја планинске масиве широм свијета.

Широј јавности Симовићева је остала упамћена када је лани, умјесто да остане са другарима и слави матурско вече, спасавала туђе животе далеко од куће. Она је неустрашиво са колегама из спасилачког клуба "Волф" и широм БиХ и РС пружала помоћ у незапамћеним поплавама које су погодиле становништво. Била је вођа тима, координисала екипама са копна, а и на терену показала невиђену храброст.

Од тада са разлогом носи епитет храбре вучице.

Спасили туристе

Једна од акција коју Јелена Симовић засигурно никад неће заборавити јесте када је са својим колегама из "Волфа"

спасила петоро чешких туриста с врха Маглића. Од почетка је била на телефонској вези с Чесима, које је на 2.386 заробила олуја.

- Савјетовала сам им да се сакрију иза неког гребена, а онда су ми рекли да је с њима и двоје дјеце. Истрчали смо на Маглић за око два сата, а нашли смо их прекривене с двије кабанице. Дјевојчица је имала повријеђен скочни зглоб, тако да је спуштање било врло напорно. Више сам је носила него што је корачала - рекла је тада Симовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана