Фестивал науке у бањалучком Дому омладине: Робот тражи мине и бере парадајз

Јасна Драгојевић
Фестивал науке у бањалучком Дому омладине: Робот тражи мине и бере парадајз

Бањалука - Експерименти из физике, хемије, биологије, ЛЕД глобус, детектори мина и многе друге занимљиве иновације одушевили су посјетиоце Фестивала науке који је јуче одржан у Дому омладине у Бањалуци.

Учесници фестивала, који је био посвећен обиљежавању 160 година од рођења Николе Тесле, показали су да иду стопама овог генија. Иновације и експонати плијенили су пажњу посјетилаца, међу којима је највише било најмлађих, који су пажљиво слушали објашњења излагача.

- Дјеци је посебно била занимљива роботска платформа која може да детектује мине, али и да послужи у разне друге сврхе као што је, на примјер, брање парадајза. Заинтересовао их је и ЛЕД глобус који наизмјенично приказује температуре, карту свијета, као и текстове који су убачени у меморију - појаснио је неке од експоната професор Техничке школе "Михајло Пупин" из Бијељине Жива Макрин.

Студенти Природно-математичког факултета из Бањалуке потрудили су се да посјетиоцима приближе природне науке.

- Хтјели смо да покажемо занимљивости у вези са физиком и да се најмлађи заинтересују за ову област, јер физика није баук - рекла је студент физике Драгана Дајић.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић, у име организатора фестивала, казао је да је циљ мотивисање ученика, али и презентације онога што наука може да пружи.

Тесла

Студент Одсјека за физику на Природно-математичком факултету у Бањалуци Стефан Солдо каже да је на Фестивалу изложио макете Теслиног трансформатора, Теслине кугле и Теслиног генератора наизмјеничне струје.

Према његовим ријечима, Теслин трансформатор је дјеци посебно занимљив, јер приказује пренос струје без жице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана