Дуално образовање идуће године у школама у Српској

ATV
Дуално образовање идуће године у школама у Српској

Теорија у учионицама а пракса у предузећима – већ од наредне године овако би могла да изгледа настава за средњошколце одређених смјерова.

Сличних примјера има и сада али би, догодине, све требало да буде организованије и масовније у оквиру система дуалног образовања. Привредници су увјерени да би принцип – из школске клупе на посао, био добитна комбинација, а с тим су сагласни и у ресору просвјете. Међутим, до те тачке има много посла. Након што усвоје закон, објашњава министар просвјете РС, морају да идентификују предузећа која испуњавају услове да се код њих изводи практична настава.

“Када кажемо да испуњавају услове, то значи да морају испуњавати и кадровски и материјално и услове заштите дјеце на радном мјесту и слично да би могли да се организују да се код њих одржава практична настава”, каже Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС.

Процјена министарства је, да тренутно, нема довољно предузећа која испуњавају услове. На Привредној комори је да састави регистар, а тамо кажу да вјерују да ће интереса бити. Стручни и квалификовани радници су им, кажу, неопходни па годинама траже од Министарства просвјете да се у школе у Српској уведе дуални систем образовања који значи добру праксу, али и скромну мјесечну накнаду. Ипак, и привредници имају своје услове.

“Оно што је неопходно је да се системски ријеши то питање и да се нађе начин да се тим предузећима изађе у сусрет и да се нађе систем да им се надокнади новац који они буду уложили у образовање тих кадрова, с обзиром да ће они у том случају образовати не само кадрове за своје компаније него за компаније из свих сектора привреде”, каже Владо Благојевић из Привредне коморе.

Учење кроз рад поздрављају и наставници. Одразиће се, сматрају, и на ученике завршних разреда основних школа.

“Реформа средњег образовања мораће за собом повући реформу и основног образовања, нарочито образовања од шестог до деветог разреда гдје ће прилагођавати дјецу управо том дуалном образовању у средњим школама”, каже Мирослав Попржен, наставник у Основној школи Свети Сава Бањалука.

Србија је прије неколико мјесеци усвојила Закон о дуалном образовању који предвиђа да већи број ученика од идуће године уђе у систем “учити и радити” у коме би требало да примају накнаду од 70 одсто минималне цијене рада. Засад је у том сиситему осам одсто ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана