Дрвар прославља Дан општине, Додик почасни грађанин

Срна
Дрвар прославља Дан општине, Додик почасни грађанин

Дрвар - Први пут након 23 године Дрвар опет прославља 27.јули као свој дан општине.

Предсједник Опстинског вијећа Дрвар Никица Боснић истакао је на свечаној сједници значај враћања овог датума Дану општине. 

Он је присутне одборнике и госте упознао са процедуром поновног враћања 27.јулу, јер је то дан на који су сви Дрварчани поносни. 

Након свечане сједнице општинске власти Дрвара, поједини кантонални министри из реда СНСД-а, представници СУБНОР-а, борачке организације и политичких странака положили су вијенце на Спомен обиљежје палим борцима из II Свјетског рата који је порушен послије Дејтона од стране хрватских снага.

Вијенци су положени на мјесту порушеног Споменика жртвама фашистичког терора.

Начелник општине Горан Броћета је оцијенио да су Споменик жртвама фашистичког терора у Дрвару 1996. године порушили неинформисани људи, који су вјероватно мислили да је то симбол српства.

“То је један од најзначајнијих датума за Дрвар, који има златну историју у Другом свјетском рату. То је историја коју су исписали наши преци”, додао је он. 

 Он је поручио да ће тај споменик у наредном периоду бити обновљен. 

Шпирић: Влада Српске улаже пола милиона КМ у инфраструктуру

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је вечерас у Дрвару да ће у току ове године Влада Републике Српске у обнову инфраструктуре на том подручју уложити више од пола милиона КМ.
Шпирић је подсјетио и да ће, први пут од Дејтона, и Србија уложити око пола милиона марака у обнову инфраструктуре на подручју општине Дрвар и то захваљујући предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Србије Александру Вучићу.

“Ипак се креће, али обнова је процес и мора се имати стрпљења, мора имати поштовања, али и морамо постојати у истој политичкој породици да бисмо се могли наслањати једни на друге. Биће потребно још доста труда и заједничког рада да се обнавља ова општина”, рекао је Шпирић у обраћању на свечаној сједници Општинског вијећа Дрвара, одржаној поводом Дана општине.

Шпирићу, коме је додијељена захвалница за помоћ економском развоју општине, истакао је да су се од Дејтона мијењале власти у Републици Српској, али да он не зна ниједног представника власти из Српске, или из региона, који је тако снажно као Милорад Додик, као предсједник и Владе и Републике Српске, подржавао Дрвар и Дрварчане, јер он “воли овај град и људе” и везан је за њих.

“Драго ми је да вечерас овдје могу да вам пренесем поздраве предсједника Републике Српске Милорада Додика са којим сам био у контакту све до доласка у Дрвар, а којег су временске непогоде над Мањачом спријечиле да буде овде”, навео је Шпирић.

Он је додао да му је Додик рекао да признање почасног грађанина Дрвара доживљава и као награду и као обавезу.

“И још дуго година нашом вољом Додик ће помагати не само Дрвар, већ и општине у сусједству Грахово, Гламоч. Срби, нашом вољом 7. октобра Милорад Додик биће српски члан Предсједништва БиХ и заједно, ако подржимо, а сигуран сам да хоћемо, са најбољим кандидатима као што је Никица Грубор за посланика у федералном парламенту”, рекао је Шпирић.

Он је позвао грађане Дрвара да се удруже 7. октобра, да се не дијеле и не свађају “јер посвађани и подијељени постају лак плијен”.

Шпирић је истакао и потребу да се пробуди савјест Сарајева и Ливна “да врате Дрвару све оно што су му узели” и да се полако враћа сјај тој општини какав је имала и прије рата.

Додик почасни грађанин општине Дрвар

Предсједник Републике Српске Милорад Додик вечерас је на свечаној академији поводом Дана општине проглашен почасним грађанином Дрвара, а потпредсједнику СНСД-а Николи Шпирићу додијељена је плакета за несебичо залагање и економски развој општине.
Начелник општине Дрвар Горан Броћета вечерас је истакао да има наде за бољи живот и опстанак у овој општини уз безграничну помоћ Српске.

“Дрвар је имао тешку и трновиту историју од постанка па до данас, а сада се налази на вјетрометини између Кантона десет у Федерацији БиХ и Републике Српске”, рекао је Броћета, истичући да највећу подршку ова општина добија из Српске.

Он је подсјетио да је након 23 године 27. јул поново враћен као Дан општине Дрвар, гдје му је мјесто и гдје припада.

“Наши преци су прије 77 година рекли не фашизму”, рекао је Броћета на свечаној академији у Дому културе гдје је приказан документарни филм о настанку и развоју Дрвара.

Начелник општине додијелио је захвалнице ученицима генерације основне и средње школе.

Захвалница је додијељена и предузећу “Јами”, које је најуспјешнији привредни субјект у општини Дрвар и Кантону десет.

Захвалнице за хуман однос и пружање специјалистичких услуга додијељене су докторима Никици Грубору, Миланку Максићу и Синиши Бијељцу.

Постхумно је за животно дјело одликована Мира Лукач за афирмацију и рад и промоцију културног стваралаштва.  

Дана 27. јула 1941. године у Дрвару је почео устанак народа против фашистичких окупатора, који се проширио на сусједне територије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана