Дрва за огрев хватају прашину

Милијана Латиновић, дописници
Дрва за огрев хватају прашину

Бањалука - Иако је сезона гријања у Српској на прагу, а цијене огрева за нијансу ниже него лани, продавци кажу да дрва на стовариштима хватају прашину.

Према њиховим ријечима, ријетки су они који огрев набављају љети, јер већина чека да први снијег забијели како би купили дрва. Набавка десет метара кубних грабових дрва на подручју бањалучке регије кошта око 600 марака, док је за ову количину буковине потребно и до 100 марака више.

- Четворочлана породица која се грије на дрва купује углавном 10 метара дрва, што их кошта између 600 и 700 марака, у зависности од врсте дрвета - рекао је продавац дрвета за огрев из Бањалуке.

У предузећу "Лана експорт импорт" у Бањалуци истичу да још нема гужве, али да људи зову и распитују се за цијене.

- Очекујемо да ће се наредних дана продаја знатно повећати. Људи углавном узимају између осам и 10 метара, а једна палета има 1,7 метара кубних буковине - рекли су у овом предузећу. Додају да је цијена палете 160 КМ. Поред цијепаних дрва, у понуди имају и пелет и брикет.

- Ријетки се одлучују за пелет, а цијена једне тоне износи 320, док је тона брикета 280 КМ - додали су из овог предузећа. Продавци пелета тврде да је он најучинковитији за гријање, па ипак ријетки се одлучују за овај енергент.

- Није пелет скуп, пећи су скупе. Котлови на пелет за етажно гријање коштају од 3.000 КМ до 7.000 марака. За наш животни стандард то је, ипак, превише - рекао је Бањалучанин Марко Миљевић и додао да нема топлоте док не запуцкета буковина у "смедеревцу".

Иако дрва треба набављати док су цијене још повољне, продавци у Приједору се не могу похвалити потражњом.

- У понуди имамо букова дрва која коштају од 60 до 65 марака и храстова за која је потребно издвојити од 50 до 55 КМ по метру кубном - рекли су продавци код Зелене пијаце.

Додају да има добављача који продају дрва по 70 КМ за метар кубни, али да је ријеч о исцијепаним дрвима.

Продавци енергената у Градишци истичу да је купаца све мање иако су цијене нешто ниже него лани.

- Дрва никад нису била јефтинија, али купаца мањка. Беспарица се увелико осјећа. Тренутно продајемо такозвани "паприкаш", отпад са пилане, а три метра овог огрева кошта 130 марака - рекао је продавац Анђелко Бркић.

Ни продаја дрва у Фочи још није у пуном јеку, а већина Фочака ову обавезу оставља за крај септембра. За метар кубни балвана потребно је издвојити 60 марака, а цијепана дрва коштају од 70 до 80 КМ. Свјетлана Старовић из Фоче дрва је поручила, јер како каже никад се не зна кад ће зима закуцати на врата.

- Поручила сам пет метара цијепаних дрва у палетама, за почетак ће ми бити довољно. Издвојила сам 375 марака, што није много, јер се гријем пола године - каже Старовићева.

Већина становника Сребренице и Братунца огрев за зиму набавља у личној режији. Продавци огрева испоручују дрво по цијени од 50 до 60 марака за метар кубни.

Големи пластови сложених дрва испред стамбених зграда у општини Милићи доказ су да су се становници ове општине на вријеме обезбиједили за предстојећу зиму.

Мјештани ове општине истичу да је цијена око 50 КМ по метру кубном, као и прошле године. У Шумској управи у Српцу рекли су да је цијена метра кубног дрвета на стоваришту 48 КМ.

- Потражња је велика и тренутно не располажемо већим залихама. Договорили смо се са бројним субјектима о испорукама дрвета, а међу њима су и основне и средње школе - рекао је директор Шумске управе Млађан Драгосављевић.

Шумска газдинства

Као и претходних година, дрва за огрев могуће је купити и у шумским газдинствима по цјеновнику "Шума РС".

- Прва класа је 60 марака без ПДВ-а и превоза, а друга 50 КМ. Прва класа за пензионере кошта 55 марака, а имају могућности да плате у шест једнаких рата - рекао је директор Шумског газдинства "Градишка" Милан Средојевић, који додаје да је до сада пензионерима испоручено око 1.700 кубика огревног дрвета.

Могућност куповине дрвета на рате за синдикалне организације и пензионере нуди и Шумско газдинство "Дрина" из Сребренице.

 

Мини-топлане

Произвођач соларних панела и мини-топлана на био-масу из Приједора Бесим Грозданић каже да једно домаћинство које се грије на дрва искористи свега 40 одсто тог огрева, па и уложеног новца, а 60 одсто изгуби кроз димњак.

- Мини-топлане могу се уградити у домаћинства, објекте који имају сопствену котловницу на традиционалне врсте енергената. Цијена достиже и више од 1.000 КМ, а зависи од простора који се грије - казао је Грозданић и додаје да се већ након сезону-двије ова инвестиција исплати.

ЦИЈЕНЕ (у КМ за метар кубни)

              2014. година 2015. година

Бањалука 60-80 60-70

Приједор 50-65 50-65

Градишка 55-65 50-65

Братунац 55-60 50-60

Сребреница 55-60 50-60

Србац 48 48

Милићи 50 50

Добој 55-65 60-70

Фоча 40-50 60

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана