Добој: Дјеца не смију у школу због паса

Дијана Дујић
Добој: Дјеца не смију у школу због паса

Добој - Становници Добоја страхују од паса луталица на улицама, а родитељи су приморани да воде дјецу у школу и назад, да их не би напао чопор.

Број паса луталица драстично се повећао након мајских поплава, а у посљедња два мјесеца пријављена су два напада на људе. У једном чопору може се набројати и десетак паса.

- Дјеца се плаше јер пси изгледају агресивно. Ни родитељима није нимало пријатно да иду поред чопора који их у сваком тренутку може напасти, али су дјеца опет сигурнија када смо са њима - казао је Марко Гаврић и додао да становници и ноћу муку муче, јер не могу да спавају од лавежа.

Чопори се могу видјети на цијелом подручју града, али и у близини школа, парка, те у главној улици. Ученици Основне школе "Вук Стефановић Караџић" недавно нису смјели да иду кући, јер је пред школом био велики пас. Слађана Божовић је рекла да дјецу увијек неко мора да води у школу.

- Сами у школу више не иду. Дјеца више не иду ни у парк да се играју - испричала је Божовићева.

Грађани траже од надлежних да хитно предузму мјере и уклоне псе са улица. У надлежним службама тврде да псе луталице редовно уклањају, али да проблем представља стално довожење ових животиња из других средина, које послије остављају на улицама Добоја. О томе је обавијештена и полиција.

За уклањане паса луталица са добојских улица задужено је предузеће "Преслица", чији директор Александер Игњић тврди да су предузели све мјере.

- Добар смо посао направили. Збрињавамо их на локалитету на Преслици, гдје је стационирано прихватилиште за псе. У посљедњих 30 дана одвезли смо око 25 паса на Преслицу - изјавио је Игњић и додао да се у азилу налази око 35 паса који су склоњени са улица.

Објаснио је да, по закону, уколико се у року од 14 дана не јави власник пса или се не удоми, он се може чиповати и вратити на мјесто гдје је нађен. Игњић је истакао да то не раде, јер тиме не рјешавају проблем који постоји са псима луталицама.

Погрешна адреса

У Комуналној полицији кажу да није у њиховој надлежности уклањање луталица, па жалбе грађана прослеђују предузећу задуженом за хватање и удомљавање паса.

- Комунална полиција само обавља надзор над објектима и азилима - рекао је начелник Одјељења за послове комуналне полиције Драгољуб Накић.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Славко Ковачевић је рекао да ни они нису надлежни за уклањане паса луталица, иако и на њихову адресу стижу пријаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана