Добој: Борци предају захтјев за смјену Петровића

Дијана Дујић
Добој: Борци предају захтјев за смјену Петровића

Добој - Градска борачка организација Добој објелоданила је јуче да ће у Скупштини града покренути иницијативу за опозив градоначелника Обрена Петровића због учлањења Добоја у Заједницу општина турског свијета.

Челници Градске борачке организације казали су јуче на конференцији за новинаре да је та одлука потврђена на ванредној сједници Скупштине њихове организације одржане у недјељу. Новоизабрани предсједник Скупштине Градске борачке организације Перо Тубић казао је да су прикупили готово 10.000 гласова за опозив Петровића.

- Предсједништво Градске борачке организације у проширеном саставу обавило је све припреме и располаже довољним бројем потписа грађана да иницијатива буде реализована у Скупштини града - рекао је Тубић.

На питање какву одлуку градске скупштине очекују с обзиром на то да СДС са коалиционим партнерима има скупштинску већину представници бораца су казали да одборници треба да добро размисле прије него што гласају.

- Скупили смо озбиљан број потписа. То није мали број људи који су незадовољни радом градоначелника - рекао је Тубић.

Борци су на ванредној сједници Скупштине усвојили и закључак да против Градске управе поднесу тужбу због непоштовања законске обавезе финансирања Градске борачке организације. Овој организацији је из градског буџета за ову годину одобрено 240.000 КМ, а предсједник Предсједништва Градске борачке организације Зоран Бијелић каже да им је до сада дозначено само 15.000.

- Због тога је онемогућен рад наше организације. Градска власт игнорише борце. У неколико наврата смо слали захтјеве да нам дозначе новац, а нисмо добили чак ни одговор због чега то није учињено. Из прошле године нам није исплаћено 83.000 марака - истакао је Бијелић и додао да ће због недостатка новца све комисије у саставу Градске борачке организације замрзнути рад до даљег.

Из Градске управе поручили су да се неће оглашавати у вези са одлукама бораца.

Градска борачка организација упутила је 5. марта отворено писмо са захтјевима градским властима међу којима је кључни поништавање одлуке о уласку Добоја у Заједницу општина турског свијета. Ту одлуку је на иницијативу Петровића подржала скупштинска већина предвођена СДС-ом. Будући да у предвиђеном року борцима није стигао одговор одржани су и мирни протести, а како се ни тада ништа није промијенило започето је прикупљање потписа за петицију за опозив Петровића.

Захтјеви бораца

- Поништавање одлуке о приступању Заједници општина турског свијета

- Враћање спомен-соба у објекат Дома војске

- Покретање изградње спомен-обиљежја погинулим борцима у централном Градском парку

- Додјељивање просторија Градској борачкој организацији у Дому војске и измјештање из њега организације "Мерхамет"

- Исплата заостатака из буџета за 2014. и поштовање одлуке за 2015. годину

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана