Дјечак Мустафа Бајрамовић бржи од дигитрона

Слободaн Дaкић
Дјечак Мустафа Бајрамовић бржи од дигитрона

Језеро - Мустафа Бајрамовић, ученик четвртог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Језера, има невјероватан дар за математику.

Oвај деветогодишњи дјечак сабира и одузима напамет петоцифрене бројеве. Слично је и са множењем и дијељењем четвороцифрених бројева. Многи сматрају да је "чудо од дјетета", док другари тврде да је бржи и од дигитрона.

- Лако памтим бројеве и волим да сабирам, одузимам, множим и дијелим вишецифрене бројеве. Са братом, који похађа девети разред, такмичим се у учењу. Волио бих да студирам математику или неку другу природну науку и да постанем славан као Никола Тесла - прича Мустафа.

Учитељица Ђана Куленовић истиче да овај дјечак има невјероватан таленат за бројеве и математику, али и за тачно и брзо читање школских штива.

- Да је ријеч о изузетно надареном дјетету било нам је јасно када га је његова мајка Шехерзада довела да се упише у школу. Примијетили смо његово оштро запажање, прецизно разликовање опажених предмета. Већ је знао писати и читати велика и мала слова оба писма, читао текст и бројао без грешке до стотину - прича Куленовићева и додаје да је била запањена када је утврдила да дијете у минуту чита 70 ријечи.

- Већ тада је знао да сабира и одузима напамет троцифрене бројеве. Лако памти све што учи у школи. Посебно се истиче у брзини рачунања бројева са више цифара - каже она.

Мајка Шехерзада каже да је Мустафа свестран дјечак.

- Мустафа је са четири године почео да пише и да чита сам. Стално је узимао књиге од старијег брата Ирхана и у његовим свескама исписивао слова и бројеве. Мој супруг Зијад и ја се бавимо пољопривредом и немамо довољно времена да са Мустафом радимо школско градиво. Међутим, њему је Бог дао дар за учење и њему није потребна наша помоћ - прича поносна мајка Шехерзада Бајрамовић.

Посебан програм

Педагог у школи Данијела Којић истиче да Мустафа редовно побјеђује на школским такмичењима из математике.

- Мустафа је прави ђачки бисер. Договорили смо се у школи да наставници с њим додатно раде по посебном програму. Желим да нагласим да у нашој школи, која броји 111 ђака, има још доста надарених ученика - рекла је Којићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана