Центар за културу и спорт из Српца у безизлазној ситуацији: Дугови непремостив јаз до луке спаса

Анита Јанковић
Центар за културу и спорт из Српца у безизлазној ситуацији: Дугови непремостив јаз до луке спаса

Србац - Центар за културу и спорт из Српца дотакао је само дно јер радницима није исплаћено чак 11 плата, а кредитне и друге обавезе које годинама притишћу ову установу достигле су око 200.000 марака.

Пореска управа РС прије неколико мјесеци им је блокирала жиро рачун, који неће бити у функцији док не буду уплаћени доприноси за најмање пет мјесеци. Због тога је хитно засједао Управни одбор који је донио одлуку да синдикална организација и директор Центра за културу и спорт донесу план изласка из кризе који ће презентовати општини као оснивачу установе.

- Треба донијети мјере које ће дефинисати како изаћи из ове ситуације и на који начин ће функционисати Дом културе и спортска дворана. Многи користе ове објекте без плаћања обавеза, јер је то наредба општине, а послије Центар за културу и спорт нема од чега да плати струју која је већ неко вријеме искључена - каже предсједник Управног одбора Немања Петковић.

Дуг за струју је премашио 60.000, а добављачима хране за ресторан дворане, који је у међувремену затворен, дугује око 10.000 марака. Дио обавеза могао би бити ријешен наплатом око 30.000 марака које спортске организације дугују за коришћење дворане. Међутим, општина још не може исплатити 100.000 марака за развој спорта јер је србачки парламент већ седам мјесеци у блокади.

Директор Центра за културу и спорт Данијела Вукотић каже да од општинске управе добијају 60 одсто потребног новца, али да не могу самостално обезбиједити преосталих 40 одсто.

- Финансијски суноврат је почео прије двије године када нам је умањен буџет са 140.000 на 80.000, а имали смо и наслијеђене дугове од око 160.000 марака. Обавезе се само гомилају, а рјешења у овом тренутку нема - каже Вукотићева.

Начелник Српца Драго Ћирић каже да је за лоше пословање Центра за културу и спорт крива искључиво Вукотићева.

- Она не долази на посао седам мјесеци, а и не зна радити свој посао. Имала је ресторан у којем су се хранили радници општине и затворила га је зато што не зна радити. Има биоскопску салу, спортску дворану, али ништа не зарађује. Директор Основне школе "Јован Јовановић Змај" зарадио је више од 9.000 марака од изнајмљивања мале школске сале, а она има велику дворану и није способна марке зарадити - истиче Ћирић.

Он је истакао да општина редовно исплаћује грантове, али да Вукотићева нема план за излазак из кризе због чега треба бити смијењена.

- Она неће да ради. Један момак је украо 5.000 марака, други 3.000 и није предузела никакве мјере. Давала је храну из ресторана некој фирми која је пропала. Има рекреативаца који хоће да играју у сали и плаћају, али она те паре узима за себе. Има ту читав низ нелегалних радњи - прича Ћирић и додаје да се Центар неће опоравити док год не дође нови менаџмет који хоће да ради.

Ситуацију отежавају нарушени међуљудски односи у овој установи, јер је присутна свакодневна нетрпељивост.

Дугогодишњи лоши односи

У Управном одбору Центра за културу и спорт сматрају да је недопустиво да начелник Драго Ћирић и руководство установе скоро три године не комуницирају. Многи сматрају да је у њихов однос прсте умијешала политика, јер је Ћирић још у децембру 2013. године док је био у НДП-у најавио да ће смијенити Вукотићеву тврдећи да не ради добро свој посао. То није прихватио СДС, чији је она члан и који је у то вријеме чинио скупштинску већину која је подржавала Ћирића. Ситуација се није поправила ни након што је Ћирић прешао у СП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана