Царске овце на домаћим пашњацима

Љиљана Алексић
Царске овце на домаћим пашњацима

Бијељина - Романовске овце напасају се и на домаћим њивама, а међу првим семберским пољопривредницима који су одлучили да се баве узгојем ове расе, познате и као царска, јесте Миленко Урошевић из Драгаљевца код Бијељине.

Упркос томе што је ријеч о веома скупој раси, па једно јагње кошта у просјеку око 800 КМ, а најбоља се на тржишту крећу и до 2.000 марака, за Урошевића није било дилеме.

Схвативши да се на домаћем тржишту могу наћи искључиво традиционалне расе као што су праменка и мерино, одлучио је да почне са узгојем висококвалитетне овце. Данас, неколико година након што је донио ту одлуку, са сигурношћу може рећи да није погријешио.

- Царска раса захтијева мања улагања, а даје изузетне резултате када је у питању плодност. Ојање по троје јагањаца. Једна овца је донијела на свијет четворке, а ускоро очекујемо да нас обрадују и петорке - каже Урошевић.

Додаје да је прошла година била рекордна, од 15 оваца добили су готово 100 јагњади, у два јагњења.

- Чуо сам да је у Русији романовска овца ојагњила чак деветоро младих, а у Америци седморо - каже он.

Царска овца је специфична и када је у питању исхрана.

- Много мање једе у односу на наше домаће овце. Може стално да се храни на јаслама, што значи да јој испаша није неопходна - каже Урошевић.

Предности узгоја романовске овце препознаје све више сточара, због чега расте потражња за њима.

- Дневно имам по четири, пет позива заинтересованих за куповину јагњади. Имао сам и понуде да продам комплетну производњу. Често ме зову и распитују се у невјерици да ли је могуће да ова раса остварује овако добре резултате - казао је Урошевић.

Овај сточар може да се похвали и тим што већ одавно нема потребу да одлази на сточну пијацу.

- Јављају ми се људи из свих крајева. Путем интернета врло лако продајем овце. У томе ми помаже син - каже Урошевић. Додаје да га је звао и купац из Швајцарске, који је желио да пазари 12 јагњади. С обзиром на то да има велику подршку породице, овај вриједни домаћин планира да прошири производњу.

- Имам добре услове на имању, производим и сточну храну, тако да је све ту, а ни воље не мањка - каже Урошевић.

Раса

Романовска овца је настала у Русији средином 19. вијека, а одликује је висока приплодност. Од 100 оваца може се добити од 260 до 400 јагањаца у једном јагњењу, а јагње се два пута годишње. Њено месо сматра се деликатесом, а вуна може да се шиша и три пута годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана