Цариник признао да је узимао мито

Небојша Томашевић
Цариник признао да је узимао мито

Сарајево - Цариник Аеродрома Сарајево Емир Чаушевић (44) из Тузле, који је у предмету "Голд" оптужен да је заједно са десет колега узимао мито и пуштао увоз разне робе у БиХ без плаћања царине, признао је кривицу.

Ово је у Суду БиХ казао његов адвокат Владо Адамовић, који је рекао да је са Тужилаштвом БиХ закључен споразум. Није наводио која је казна предвиђена за Чаушевића. Незванично сазнајемо да је то девет мјесеци затвора.

Тужилац Тужилаштва БиХ који води предмет "Голд" Мирза Хукељић потврдио је да је са Чаушевићем закључен споразум, али ни он није наводио детаље. Истакао је да ће му требати седам дана за финализовање тог документа и најавио измјену оптужнице.

Осим Чаушевића, у овом случају оптужени су: бивши шеф Царинске испоставе Аеродрома Сарајево Вехид Садиковић (57), вође смјена Зоран Лончар (64), Менсур Машетић (64) и Тауфик Шемдин (43), цариници у испостави Маид Кеч (52), Бранка Тешић (60), Мухамед Хањалић (55), Зијад Хаџифејзовић (39) и Дамир Бурназовић (42), те Дамир Дудо (44) запослен у Сектору за спречавање кријумчарења и царинских превара у УИО БиХ.

Сви они ухапшени су у акцији "Голд" у јуну 2014. године. Оптужницу против њих Суд БиХ потврдио је 29. децембра прошле године.

Оптужница их терети да су као организована криминална група дужи период злоупотребљавали службени положај и овлашћења јер су путницима који уђу у царински простор сарајевског аеродрома омогућавали повољнији третман или ослобађање од царине приликом царињења робе. У замјену су узимали новац или друге облике користи. Тако су омогућавали шверц разне робе. Доказни поступак у овом предмету завршен је свједочењем другооптуженог Лончара и извођењем материјалних доказа одбране.

Лончар је негирао да је узимао новац у замјену за било какве царинске олакшице и није се сјећао већине свједока тужилаштва који су причали да су давали мито. Негирао је и да је узео 50 марака мита како би турског држављанина ослободио плаћања царине на увоз лаптопа.

- Тај човјек је 2014. године унио нов лаптоп. Издао сам му ПУР образац и рекао да приликом изласка из БиХ мора имати ту робу - рекао је Лончар.

Истакао је и да су глупости тврдње свједока Алена Кордића да су му на царини тражили 700 КМ мита.

- Он је преносио ароме за наргиле и у једном случају сам тражио да му се наплати царина на аромате који су коштали 200 КМ - казао је Лончар.

Њега оптужница терети да је за 20 долара и 20 евра пропустио путника на лету Беч - Сарајево Енвера Хускића да у БиХ унесе лаптоп без плаћања царине.

Оптужени Дамир Дудо суду је предочио и документацију којом потврђује поријекло 3.650 марака које су му одузете приликом хапшења. Истакао је да је прије него што је ухапшен од банке подигао 2.000, а супруга 1.000 марака.

Након изношења ових доказа одбране предсједник судског вијећа Изо Танкић прекинуо је суђење и наставак заказао за 15. децембар. Тада би требало да се расправља о споразуму који је закључио оптужени Чаушевић, а обавијестио је странке да припреме и завршне ријечи.

Акција

Адвокат тројице оптужених у предмету "Голд" Сенад Билић као доказ одбране доставио је Суду БиХ обавјештајне извјештаје Граничне полиције БиХ од 13. новембра 2014. године. У тим извјештајима спомиње се да неке особе шверцују злато преко Аеродрома Сарајево. Због тога је полицијска акција у којој су "пали" цариници добила кодни назив "Голд".

- Граничари су шест мјесеци водили истрагу против шверцера злата и технике из Турске у БиХ. Међутим, нађене су хеланке, гаће и арома за наргиле. У почетку нико није спомињао царинике - казао је адвокат Билић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана